WHBC-GR: Έφυγε από τη ζωή ο Κρίστοφερ Λι

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο Κρίστοφερ Λι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ετών ένας θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο σερ Κρίστοφερ Λι, (Christopher Lee) που ενσάρκωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Κόμη Δράκουλα...

Ο εμβληματικός ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Chelsea and Westminster» του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Είμαστε στη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ.Κρίστοφερ Λι έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 7 Ιουνίου», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η απόφαση για την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του τόσες ημέρες μετά ήταν μετά από επιθυμία της συζύγου του να ενημερώσει πρώτα τα μέλη της οικογένειας. Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Κρίστοφερ Λι (Christopher Lee) γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1922 στο Λονδίνο. Ήταν γιος του στρατηγού Τζέφρι Τρόλοπ Λι και της κοντέσσας Εστέλ Μαρί. Οι γονείς του άρχισαν να ζουν σε διάσταση, όταν ο Λι ήταν 4 ετών και χώρισαν δύο χρόνια αργότερα.

[Ο Κρίστοφερ Λι στα πρώτα χρόνια της καριέρας του]

Εκείνη το χρονικό διάστημα η μητέρα του πήρε εκείνον και την αδελφή του και μετακόμισαν στην Ελβετία. Αφού τελείωσε την Ακαδημία «Miss Fisher», έπαιξε τον πρώτο του ρόλο ως Ραμπελστίλτσκιν. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο Λονδίνο, όπου ο Λι φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Wagner και η μητέρα του παντρεύτηκε έναν τραπεζικό και θείο του Ίαν Φλέμινγκ, συγγραφέα του «Τζέιμς Μποντ».

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1947, όταν πρωταγωνίστησε στο γοτθικό φιλμ «Ο διάδρομος με τους καθρέφτες», αλλά έγινε γνωστός περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής ταινιών τρόμου Hammer. Ο πρώτος του ρόλος με τα στούντιο ήταν «Η κατάρα του Φρανκενστάιν» και ήταν η πρώτη από τις 20 ταινίες που «γύρισε» με τον Πίτερ Κάσινγκ.

[Ο ρόλος που τον έκανε παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ήταν ο «Δράκουλας»]

Η επιτυχία του ως Κόμης Δράκουλας

Ωστόσο, η καριέρα του εκτοξεύτηκε με το ρόλο του ως Κόμης Δράκουλας, με τον οποίο έγινε ευρύτερα αναγνωρίσιμος, παρά το γεγονός ότι ο ηθοποιός δεν ήταν ευχαριστημένος με τον χαρακτήρα του ήρωα. «Μου έδωσαν έναν ρόλο που δεν έχω να κάνω τίποτα», είχε πει στο Total Film το 2005.

«Συζήτησα με την Hammer να με αφήσουν να χρησιμοποιήσω μερικά από τα λόγια που είχε γράψει ο Μπραμ Στόκερ. Περιστασιακά το έκανα, αλλά κρυφά. Τελικά τους είπα ότι δεν θα έπαιζα πλέον τον Δράκουλα. Και έγινε κόλαση», είχε αναφέρει.

[Στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι»]

Στη δεκαετία του '70 ο Κρίστοφερ Λι συνέχισε να κερδίζει φήμη στη γενιά των ταινιών τρόμου με τον ρόλο του στην ταινία «The Wicker Man», η οποία θεωρείται η καλύτερή του. Το 1974 ενσάρκωσε το ρόλο του Σκαραμάνγκα στην ταινία «Τζειμς Μποντ: Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι», ενώ ο ρόλος του στο «Halloween» ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του.

Η ανησυχία του ότι θα ταυτιστεί με τις ταινίες τρόμου τον οδήγησαν στο Χόλιγουντ και τις ταινίες «Airport '77» και «1941» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η καριέρα του ανέκαμψε το 2001 όταν ενσάρκωσε τον μάγο Σάρουμε στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τον Κόμη Dooku στον «Πόλεμο των Άστρων Επεισόδιο ΙΙ: Η επίθεση των Κλώνων» και στο «Επεισόδιο ΙΙΙ: Η εκδίκηση των Σιθ.»

[Στο ρόλο του μάγου Σάρουμαν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»]

Συνεργάστηκε επίσης με τον Τιμ Μπάρτον στις ταινίες «Η νεκρή νύφη», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» και «Dark Shadows». Το 2011 επέστρεψε στην εταιρεία παραγωγής Hammer πρωταγωνιστώντας στο θρίλερ «The Resident» δίπλα στη Χίλαρι Σουόνκ.

Ο σερ Κρίστοφερ Λι πρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία φαντασίας «Άγγελοι στο Νότινγκ Χιλ», η οποία ακόμη δεν έχει προβληθεί στις αίθουσες, και στην οποία ενσαρκώνει μία θεϊκή φιγούρα που προστατεύει την υφήλιο. Επίσης, θα πρωταγωνιστούσε και στο δράμα με θέμα την 11η Σεπτεμβρίου «The 11th» μαζί με την Ούμα Θέρμαν, ωστόσο τα γυρίσματα της ταινίας δεν είχαν ξεκινήσει.

[«Star Wars Episode II: Η επίθεση των κλώνων»]

«Η ηθοποιία είναι η ζωή μου»

Σε μία συνέντευξή του το 2013, ο Κρίστοφερ Λι είχε εκφράσει την αγάπη του για την ηθοποιία. «Το να παίζω σε ταινίες δεν ήταν για μένα μόνο επάγγελμα, ήταν η ίδια μου η ζωή. Έχω κι άλλα ενδιαφέροντα πέραν της ηθοποιίας, όπως να τραγουδάω, έχω γράψει βιβλία για παράδειγμα, αλλά η ηθοποιία είναι αυτό που με κάνει να συνεχίζω, δίνει σκοπό στη ζωή μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Έγινε ιππότης για τις υπηρεσίες του και την φιλανθρωπία το 2009, ενώ έλαβε την υποτροφία BAFTA το 2011. Διακρίθηκε για τη βαθιά, δυνατή φωνή του και έχει χρησιμοποιήσει την ικανότητά του, καταγράφοντας διάφορες όπερες και μουσικά κομμάτια μεταξύ των ετών 1986 και 1998 και κυκλοφόρησε το συμφωνικό metal άλμπουμ Charlemagne: By the Sword και του Σταυρού το 2010, αφού συνεργάστηκε με με πολλά μέταλ συγκροτήματα από το 2005.








Δεν υπάρχουν σχόλια: