WHBC-GR: Κάννες | Ειδικό βραβείο στον Λάνθιμο για τον «Αστακό» | Οι νικητές

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κάννες | Ειδικό βραβείο στον Λάνθιμο για τον «Αστακό» | Οι νικητές

Στον Ελληνα σκηνοθέτη, Γ. Λάνθιμο απονεμήθηκε το βραβείο των Κριτών (Jury Prize), το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών. Η λίστα των νικητών.

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Jury Prize), το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, δόθηκε σήμερα, Κυριακή, βράδυ στον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «The Lobster» («Αστακός») που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Σημειωτέον, ο Ελληνας σκηνοθέτης - που παρουσίασε την ταινία του στις 15/5 - κλήθηκε να επιστρέψει στις Κάννες για να παρευρεθεί στην τελετή λέξης...

Ο 42χρονος σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να ευχαριστήσει την επιτροπή, τον Τιερί Φρεμό και τον Ευθύμη Φιλίππου χωρίς τους οποίους, όπως είπε, δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία, καθώς επίσης τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο αλλά και τους ηθοποιούς που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του.

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Ζακ Οντιάρ για το «Dheepan»

 Η κορυφαία διάκριση του Φεστιβάλ των Καννών, ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον γάλλο Ζακ Οντιάρ για το «Dheepan» «το να πάρω βραβείο από τους αδερφούς Κοέν (σ.σ. πρόεδροι της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ) είναι κάτι το εκπλητικό» είπε ο σκηνοθέτης και αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα του.

Το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο Επιτροπής πήγε στον «Son of Saul» («Γιος του Σάουλ») του  Ούγγρου Λάσλο Νέμες, ενώ το Βραβείο Σκηνοθεσίας πήρε ο Κινέζος Χου Χσιάο - Χσιέν για την ταινία «Assassin» («Δολοφόνος»).

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας πήρε ο Βενσάν Λεντόν για την ταινία «La loi du marche» («Ο νόμος της αγοράς») του Στεφάν Μπριζέ.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Αμερικανίδα Ρούνι Μάρα για το «Carol» («Kάρολ») και η Γαλλίδα Εμμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi» («Ο Βασιλιάς μου»).

Το βραβείο σεναρίου, το πρώτο που ανακοινώθηκε από τον Τζόελ Κοέν πήγε στον Μεξικανό Μισέλ Φράνκο για την ταινία του «Chronic», που γυρίστηκε στις ΗΠΑ. 

Με τα «μικρά» βραβεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ η τελετή απονομής των βραβείων του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Η Χρυσή Κάμερα απονεμήθηκε στο «La Tierra y la Sombra» του Σεσάρ Αουγκούστο Ασεβέδο από την Κολομβία, ενώ ο Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία πήγε στο «Waves '98» του Ελί Νταγκέρ από τον Λίβανο. Τιμητικό βραβείο παρέλαβε για την προσφορά της η γαλλίδα σκηνοθέτις της Nouvelle Vague Ανιές Βαρντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: