WHBC-GR: Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους είναι γεγονός

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους είναι γεγονός

Κέιπ Τάουν-Αφρική. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους αποτελεί γεγονός και ανήκει σε χειρουργική ομάδα στη Νότια Αφρική....

Ένας 21χρονος άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν αποκαλυφθεί, είναι ο λήπτης του οργάνου. Εχασε το δικό του πέος στο πλαίσιο μιας «κακότεχνης» περιτομής. Γιατροί στο Κέιπ Τάουν οι οποίοι διεξήγαγαν την επέμβαση ανέφεραν ότι αυτή στέφθηκε με επιτυχία και ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του ενώ δηλώνει άκρως ευχαριστημένος.

Προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες

Είχαν υπάρξει και προηγούμενες απόπειρες μεταμόσχευσης πέους, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης στην Κίνα. Σύμφωνα με αναφορές, η επέμβαση είχε επιτύχει ωστόσο ο οργανισμός του ασθενούς απέρριψε το όργανο αργότερα.

Στην τελευταία περίπτωση από τη Νότια Αφρική, όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Ο νεαρός που έλαβε το μόσχευμα ήταν 18 ετών και σεξουαλικώς ενεργός όταν υπεβλήθη στην αποτυχημένη περιτομή που του στέρησε το πέος του – είχε απομείνει μόλις ένα εκατοστό από το όργανό του.

Πολύπλοκη επέμβαση

Χειρουργοί του Πανεπιστημίου Stellenbosch και του Νοσοκομείου Tygerberg στη Νότια Αφρική διεξήγαγαν στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 εννιάωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να τοποθετήσουν πέος δότη στον ασθενή. 

Ενας από τους χειρουργούς, ο Αντρέ Βαν ντερ Μέρβε ο οποίος ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρού ανέφερε στο BBC ότι «η μεταμόσχευση πέους είναι πολύ πιο δύσκολη καθώς τα αιμοφόρα αγγεία έχουν πλάτος 1,5 χιλιοστά. Στους νεφρούς τα αγγεία έχουν πλάτος περί το 1 εκατοστό».

Η χειρουργική ομάδα χρησιμοποίησε ορισμένες από τις τεχνικές που είχαν αναπτυχθεί για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις προσώπου προκειμένου να καταφέρει να συνδέσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του πέους.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία. Παρότι δεν έχει αποκτήσει πλήρη αίσθηση του οργάνου του – κάτι που μπορεί να απαιτεί ως και δύο χρόνια για να συμβεί – ο νεαρός μπορεί να ουρεί, να έχει στύση, οργασμό και να εκσπερματώνει.

Υπήρξε τεράστια προετοιμασία προκειμένου η επέμβαση να αποτελέσει γεγονός. Κατά πρώτον οι γιατροί έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι ο ασθενής είχε λάβει σοβαρά υπόψη του όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η εφ’όρου ζωής λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα. Παράλληλα, κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να αποδεχθούν το νέο όργανο καθώς δεν καταφέρνουν να το αναγνωρίσουν ως τμήμα του σώματός τους.

Ηθικά ζητήματα

Σοβαρό ήταν και το ηθικό ζήτημα. Όπως σημείωσε ο δρ Βαν ντερ Μερβε χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος προτού η ομάδα λάβει έγκριση για διεξαγωγή της διαδικασίας. Και αυτό διότι μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως συμβαίνει με τη μεταμόσχευση ενός άλλου οργάνου όπως για παράδειγμα η καρδιά. 

«Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι μια μεταμόσχευση πέους δεν σώζει ζωές, ωστόσο ένας νεαρός άνδρας που του έχει ακρωτηριαστεί το πέος νιώθει στιγματισμένος, εξοστρακισμένος, τελικώς μπορεί να θέσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Χωρίς πέος είναι σαν νεκρός. Αν δώσουμε πίσω σε έναν τέτοιον ασθενή το πέος του είναι σαν να τον φέρνουμε και πάλι στη ζωή» σημείωσε ο ειδικός στο BBC.

H χειρουργική ομάδα αναμένεται να διεξαγάγει την ίδια διαδικασία και σε άλλους ασθενείς σε τρεις μήνες.

Ανάγκη για μεταμοσχεύσεις πέους στη Νότια Αφρική

Υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί αναφέρουν πως στη Νότια Αφρική υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο για μεταμοσχεύσεις πέους. Και αυτό διότι σε τμήματα της χώρας ακολουθείται συχνά η διαδικασία της περιτομής ως μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Καθώς αρκετές φορές η διαδικασία διεξάγεται από άσχετους και με πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες αγόρια ακρωτηριάζονται ή και πεθαίνουν κάθε χρόνο στη διάρκεια τέτοιων τελετουργιών.

 [ Photos: Stellenbosch University -  Η χειρουργική ομάδα επί το έργον]




Δεν υπάρχουν σχόλια: