WHBC-GR: Upskirt | 3 ζωγράφοι κοιτάνε κάτω από τη φούστα

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Upskirt | 3 ζωγράφοι κοιτάνε κάτω από τη φούστα

Η λέξη «Upskirt» που σημαίνει ότι η γυναικεία φούστα σηκώνεται πάνω, δηλώνει επί της ουσίας ότι μπορούμε να δούμε από κάτω. Δεν μας είναι τόσο άγνωστος όρος, αν σκεφτεί κανείς ότι συνοδεύει ως τίτλος τα αφιερώματα στο σύνηθες ατύχημα των –διάσημων- κυριών οι οποίες στην προσπάθειά τους να βγουν από τα αυτοκίνητά τους ή να κάτσουν σε κάποιο όχι-και-τόσο βολικό κάθισμα, αποκαλύπτεται το εσώρουχό τους. Τι σχέση έχει όμως με μια έκθεση ζωγραφικής σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης;..


Αγγελική Ερήμου

Κώστας Σπανάκης

Η έκθεση με τίτλο «Upskirt» παρουσιάζει έργα που έχουν ως πρωταγωνιστές τις γυναίκες. Το γυναικείο πρόσωπο: τα μάτια και το βλέμμα, τα χείλη και το αινιγματικό χαμόγελο. Το γυναικείο σώμα: τη διαγραμμένη σιλουέτα, τη στάση του κορμιού,  το ντύσιμο, το άγγιγμα των αντικειμένων. Η μη γλωσσική επικοινωνία βρίσκεται παντού, τα υπονοούμενα και τα υποδόρια μηνύματα κρύβονται  στις λεπτομέρειες. 

Αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο, να κοιτάξει ο θεατής πέρα από το ωραίο και να δει τις ιδιότητες των μορφών, το ρόλο που παίζουν, τα συναισθήματα που εκφράζουν, το χώρο και το χρόνο που τοποθετούνται. Άλλες φορές μέσα από μια κινηματογραφική και ρομαντική οπτική, όπως στα έργα της Αγγελικής Ερήμου, άλλες πάλι μέσα από μια γραφιστική αισθητική που παραπέμπει σε εξώφυλλα περιοδικών μόδας με τις ασυναγώνιστης ομορφιάς γυναίκες όπως αποτυπώνονται στα έργα του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη ή μέσα από τα αντιθετικά σχήματα αθώου-επικύνδυνου, αγνού- μυστηριώδους στις γυναικείες φιγούρες του Κώστα Σπανάκη.

Κώστας Σπανάκης

Κωνσταντίνος Μπερδεκλής

Αγγελική Ερήμου

INFO: 13/2-18/3, The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4 Γλυφάδα, 213 0280597




Δεν υπάρχουν σχόλια: