WHBC-GR: ΜΕΞΙΚΟ | Ακτιβιστές γδύνονται στη μνήμη των 43 δολοφονημένων φοιτητών (pics)

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΞΙΚΟ | Ακτιβιστές γδύνονται στη μνήμη των 43 δολοφονημένων φοιτητών (pics)

Η πόλη Ιγκουάλα του Μεξικού βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το περασμένο Φθινόπωρο όταν 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μετά από μια διαδήλωση. Η υπόθεση πήρε φρικτή τροπή όταν αποκαλύφθηκε πως οι νεαροί φοιτητές δολοφονήθηκαν από καρτέλ ναρκωτικών...


Στην πόλη ξέσπασαν βίαια επεισόδια ενώ ακόμη και σήμερα οι λεπτομέρειες του φονικού που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ, Οι γονείς των νεκρών παιδιών κατέφυγαν πρόσφατα στον ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί και εξετάζονται ως ύποπτοι ο δήμαρχος της πόλης Ιγουάλα και η σύζυγός του. 

Αν και έχουν σχεδόν περάσει τέσσερις μήνες από την ιστορία, οι ακτιβιστές της πόλης εξακολουθούν να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στην μνήμη των θυμάτων. Ο Edgar Olguín και η Sara Yatziri Guerrero Juárez είναι δύο καλλιτέχνες που επέλεξαν μια διαφορετική ακτιβιστική δράση για να θίξουν το θέμα και να προκαλέσουν συζήτηση για το έλλειμμα δικαιοσύνης και την τεράστια εγκληματικότητα στο Μεξικό. Μαζί με μερικούς ακόμη συμμετέχοντες ξεγυμνώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιούν το σώμα τους σαν καμβά για τα δυνατά μηνύματα που θέλουν να περάσουν.  


Το σκεπτικό τους είναι να προκαλέσουν, αλλά η προσέγγισή στον τρόπο που επιλέγουν να το κάνουν θέλει να αναδείξει το γεγονός πως ο κόσμος στο Μεξικό εξακολουθεί να σοκάρεται και να προβληματίζεται περισσότερο από ένα γυμνό σώμα, και όχι από την απανθρακωμένη σορό ενός δολοφονημένου φοιτητή. Στόχος τους είναι έστω και με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίζουν σε όλους την μακάβρια υπόθεση και να διεκδικήσουν την εξιχνίασή της. 

Στο γενικότερο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους βρίσκεται και η τεράστια ανοχή του κράτους απέναντι στα εγκληματικά καρτέλ και τις συμμορίες που σπέρνουν το θάνατο.   Οι ιδιότυπες διαμαρτυρίες τους ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και μέσα στον Φεβρουάριο θα ενταθούν και θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο αναφέρουν οι δύο διοργανωτές . 








Δεν υπάρχουν σχόλια: