WHBC-GR: Η ερωτική επιστολή της Εντίθ Πιάφ στον Δημήτρη Χορν

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η ερωτική επιστολή της Εντίθ Πιάφ στον Δημήτρη Χορν

Σαν σήμερα το 1998 πεθαίνει ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός 

Ο Δημήτρης Χορν λέγεται ότι είχε συναντήσει την Πιαφ μετά την sold-out εμφάνισή της στο θέατρο Κοτοπούλη στις 18 Σεπτεμβρίου 1946, στην Αθήνα. Ο ηθοποιός ήταν μόλις 25 ετών ενώ το σπουργιτάκι έκλεινε τα 31. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος για την Εντίθ Πιάφ, αφού δεν είχαν το χρόνο να μιλήσουν ώστε να γνωριστούν καλύτερα....

Η διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια θα επιστρέψει στο Παρίσι, αλλά δεν θα συμβιβαστεί με την καθημερινότητά της. Σκέφτεται διαρκώς τον νεαρό ηθοποιό και αρχίζει να του γράφει.   

Στην τετρασέλιδη επιστολή (με ημερομηνία 20.9.1946) που έχει διασωθεί, η Εντίθ Πιάφ αποκαλύπτει τα συναισθήματά της.   

[Ο ηθοποιός ήταν μόλις 25 ετών ενώ το "σπουργιτάκι" έκλεινε τα 31 ]

Διαβάστε ένα μικρό κομμάτι της επιστολής: 

"Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! 
Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα 'θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. 
Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα...". 


Στις 13 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, θα του στείλει ένα τηλεγράφημα: 

«Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση». 

"Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά!" 

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Χορν απάντησε στην πρώτη επιστολή της Πιαφ. Ούτε αν το τηλεγράφημα που ακολούθησε υπονοεί ότι είχαν επικοινωνήσει ενδιαμέσως. Ο παθιασμένος έρωτας ωστόσο της Εντίθ Πιάφ φαίνεται να έμεινε ανεκπλήρωτος, αφού ο Δημήτρης Χορν εκείνη την εποχή ήταν νυμφευμένος με τη Ρίτα Φιλίππου. 

Η επιστολή δημοπρατήθηκε καταφέρνοντας να πιάσει το ποσό των 1.500 ευρώ. «Ολόκληρη η επιστολή αποπνέει πάθος και απόγνωσης» είχε πει ο Πέτρος Βέργος στο πρακτορείο Reuters πριν από την δημοπρασία. 

Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 9 Μαρτίου του 1921. Γιος του θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, μεγάλωσε ανάμεσα σε λαμπερούς ηθοποιούς και θεατρικά σκηνικά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα». Έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μελίνας Μερκούρη, ενώ έκανε και τον δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη. 

[Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν ]

Ο φλογερός του έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη το 1953, θα γράψει και μια λαμπερή σελίδα στην ιστορία του θεάτρου. Οι δυο τους θα κάνουν το δικό τους θίασο και θα ανεβάσουν εκπληκτικές παραστάσεις μέχρι το 1959, όταν οι δρόμοι τους θα χωρίσουν για πάντα.   Στον κινηματογράφο θα πρωταγωνιστήσει σε 10 μεγάλες επιτυχίες ενώ τα έργα του θα ακούγονται και στο ραδιόφωνο από δεκάδες χιλιάδες ακροατές. Μάλιστα στο αγαπημένο του μέσο θα κάνει και μια εκπομπή διαβάζοντας φανταστικά γράμματα ακροατών και θα γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.   

Ο Δημήτρης Χορν πέθανε σαν σήμερα το 1998 μετά από πολύμηνη ασθένεια. 

[Ο φλογερός του έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη το 1953, θα γράψει και μια λαμπερή σελίδα στην ιστορία του θεάτρου ]




Δεν υπάρχουν σχόλια: