WHBC-GR: Ω σε τι κόσμο μπαμπά με έχεις φέρει να ζήσω;

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ω σε τι κόσμο μπαμπά με έχεις φέρει να ζήσω;

... φαίνεται να αναρωτιέται και ο ισπανός καλλιτέχνης Gunsmithcat aka Luis Quiles ο οποίος μέσα από την τολμηρή του τέχνη κάνει έμμεση κριτική στα κακώς κείμενα της σύγχρονης πραγματικότητας...

Είσαι έτοιμος να παραδεχθείς ότι αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποιες από τις εικόνες που ακολουθούν; Νιώθεις σίγουρος ότι μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη με τα μάτια ανοιχτά χωρίς να στρέψεις το κεφάλι σου από την άλλη; Οι εικόνες που ακολουθούν, μπορεί εκ πρώτης να μοιάζουν πολύχρωμες και ίσως ευχάριστες απεικονίσεις κόμικς, μία πιο προσεκτική όμως ματιά θα ανοίξουν ένα διάλογο επικοινωνίας με τον βαθύτερο εαυτό σου και θα σε αναγκάσουν να ορίσεις την ύπαρξή σου στην κοινωνία.

Είναι άλλωστε και αυτός ένας από τους στόχους της τέχνης. Η αυτοκριτική, η επαφή με το βαθύτερο είναι σου, η καλύτερη γνωριμία με το «μέσα» και το «έξω» σου. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μία ονειρικά πλασμένη κοινωνία με ανθρώπους-αγγέλους που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον. Η κοινωνία μας είναι σκληρή, απαιτητική, πολλές φορές απάνθρωπη και συχνά-πυκνά άδικη και αδίστακτη.

Η λογοκρισία, η θρησκεία, η παιδική εκμετάλλευση, η ομοφοβία, ο σεξουαλικός και φυλετικός ρατσισμός, η τεχνολογία, το χρήμα, οι πόλεμοι γεννούν μία σειρά από προβληματικές συμπεριφορές στις οποίες κάποιες φορές στεκόμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε και άλλες στιγμές νιώθουμε δυνατοί να τις αντιμετωπίσουμε.


Μία βουτιά στη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας φαίνεται ότι κάνει και ο ισπανός καλλιτέχνης Gunsmithcat ο οποίος προβληματίζεται από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, αγανακτεί και βρίσκει διέξοδο μέσα από την τέχνη του προκειμένου να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του σε μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται η τεχνολογία, μία σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, το χρήμα, ως η κινητήριος δύναμη για ακραίες συμπεριφορές, η παιδική εκμετάλλευση, η θρησκεία που έχει στερήσει από τον άνθρωπο το ιδανικό της ελευθερίας, οι ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, οι πόλεμοι ως συνθήκες δυστυχίας και αλλοτρίωσης καθώς και η ροπή προς τα φάρμακα ως η μόνη διέξοδος αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Επιλέγει να καταπιαστεί με τολμηρά θέματα και να τα προσεγγίσει με την ίδια ωμότητα και σκληρότητα που παρουσιάζονται και στην καθημερινή ζωή. Οι εικόνες του που σε μία πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν φωτεινές και ευχάριστες, κρύβουν πικρές σύγχρονες αλήθειες και μας καλούν να αναρωτηθούμε για τη δική μας στάση στα πράγματα. Σε μία εποχή που αξίες και ιδανικά φαίνεται να καταρρέουν πανηγυρικά, σε μία εποχή που το χρήμα ορίζεται ως αυτοσκοπός, επιβάλλεται, να πατήσουμε φρένο στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς μας και να προσδιορίσουμε από την αρχή τον εαυτό μας. 

Χρειάζεται τόλμη, υπομονή και διαύγεια μυαλού, όμως, αν αύριο θέλουμε να είμαστε κατά ένα «κλικ» καλύτεροι άνθρωποι, οφείλουμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να έχουμε μία ωραιότερη διαδρομή στο ταξίδι της ζωής.













Δεν υπάρχουν σχόλια: