WHBC-GR: ΣΑΜΑΝΘΑ ΚΡΙΣΤΟΦΟΡΕΤΙ | Η κυρία του Διαστήματος

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΜΑΝΘΑ ΚΡΙΣΤΟΦΟΡΕΤΙ | Η κυρία του Διαστήματος

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ημέρα που η Σαμάνθα Κριστοφορέτι επελέγη ανάμεσα σε 8.400 υποψηφίους για να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο: να δει τη Γη από ψηλά και να ζήσει για μερικούς μήνες στο Διάστημα... 

Προετοιμαζόταν σκληρά για την αποστολή της από το 2012 σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στη Μόσχα και στο ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών στην Κολονία. Χθες έφτασε η στιγμή της αναχώρησης για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, όπου θα παραμείνει έξι μήνες και θα πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. 

Η 37χρονη Κριστοφορέτι έχει σπουδάσει μηχανικός και αεροναυπηγός για να φτάσει στον στόχο της, ωστόσο αντλούσε δόσεις... αδρεναλίνης κατά την εκπαίδευσή της ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. «Η τεχνολογία, η επιστήμη και οι πτήσεις είναι οι τρεις μεγάλες μου αγάπες. Τώρα μπορώ να τις συνδυάσω σε ένα επάγγελμα», δήλωσε ενθουσιασμένη στη συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η αποστολή της. Γνωρίζει ακόμη άπταιστα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Η επιλογή της Κριστοφορέτι από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν για τον ρόλο που ενσάρκωσε η Σάντρα Μπούλοκ στην ταινία «Gravity». Ωστόσο, σε αντίθεση με την ηρωίδα του κινηματογραφικού διαστημικού ταξιδιού, η Ιταλίδα αστροναύτης δεν νιώθει φόβο. «Νιώθω περισσότερο περιέργεια και μεγάλο σεβασμό», εξηγεί.

Η προετοιμασία της Κριστοφορέτι είχε πολύ αυστηρό πρόγραμμα, καθώς έπρεπε να εξοικειωθεί όχι μόνο με την έλλειψη βαρύτητας, αλλά και τις επιστημονικές έρευνες που θα πραγματοποιήσει, όπως επίσης και με ασκήσεις επιβίωσης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Εντούτοις δεν νιώθει υπεράνθρωπος, όπως είναι στα μάτια του περισσότερου κόσμου που γοητεύεται από τις διαστημικές αποστολές. Για την ίδια τα πράγματα είναι πολύ απλά: «Είμαι μια καλά εκπαιδευμένη ειδικός, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Οι χειρουργοί, οι δικηγόροι ή οι μηχανικοί είναι όλοι ειδικοί στον τομέα τους».

[Από αριστερά (πίσω σειρά) είναι οι Ρώσοι κοσμοναύτες Έλενα Serova, Αλέξανδρος Samoukutyaev και Anton Shkaplerov και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αστροναύτης Samantha Cristoforetti, όλοι οι μηχανικοί πτήσης.]

Το μέλλον της ανθρωπότητας
Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι πιστεύει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι στο Διάστημα. «Είμαι πεπεισμένη ότι σταδιακά γινόμαστε περισσότερο ένα είδος... διαστημανθρώπων. Βήμα προς βήμα θα μάθουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε και να ταξιδεύουμε από και προς το Διάστημα», υποστηρίζει η Ιταλίδα αστροναύτης και δηλώνει ενθουσιασμένη που «θα είμαι και εγώ ένα κομμάτι αυτού του μεγάλου ταξιδιού».





Δεν υπάρχουν σχόλια: