WHBC-GR: 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό και οι 36 ελληνικές, για το αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου...

Ένας... «Λευκός Θεός» (η ιστορία μιας 13χρονης που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων κι ένας σκύλος που ...επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων), κι «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» (το τρίτο μέρος μιας κινηματογραφικής τριλογίας με θέμα «το να είσαι άνθρωπος»).

Αυτοί είναι οι τίτλοι των ταινιών που ανοίγουν και «κλείνουν» - συμβολικά ίσως - το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), το δεκαήμερο που ξεκινά την επόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Νοεμβρίου.

«Λευκός Θεός»

Αφιερώματα – τιμώμενα πρόσωπα

Τιμώντας -και παρουσιάζοντας το σύνολο σχεδόν του έργου τους- σημαντικά πρόσωπα από τον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο όπως η γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα (η 71χρονη πλέον μούσα τη δεκαετία του '70 του ανατρεπτικού Ρ.Β.Φασμπίντερ), ο ιδιότυπα σαρκαστής των εννοιών όπως κράτος, σοσιαλισμός, πτώση, ιδεολογίες: σέρβος Ζέλμιρ Ζίλνικ, ο ούγγρος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, ο νεαρός ιρανικής καταγωγής Αμερικανός (απομυθοποιητής του αμερικάνικου ονείρου) Ραμίν Μπαχρανί, και ο Σουηδός σουρεαλιστής του σινεμά και της ανθρώπινης ύπαρξης Ρόι Αντερσον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιμένει μαχητικά στην 55η διοργάνωσή του.

«Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του»

Προϋπολογισμός μικρότερος από ποτέ

Με προϋπολογισμό μικρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση (δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ -ποσό που συγκεντρώνεται από χορηγίες ιδιωτών, του ΥΠΠΟΑ, της ΝΕΡΙΤ κ.α.) «το φεστιβάλ επιμένει, και έχει ήδη κατακτήσει μια από τις σημαντικότερες θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια» όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της σημερινής επίσημης παρουσίασης της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Εϊπίδης.

14 ταινίες στο διεθνές επίσημο διαγωνιστικό 

Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες, οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς, στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Ματιές στα Βαλκάνια», στη «Νεανική οθόνη» (για μαθητές), αλλά και στις «ειδικές προβολές», στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Agora Works in Progress.

Masterclasses

Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ προγραμματίστηκαν επίσης δύο άκρως ενδιαφέροντα Masterclasses από δυο δημιουργούς του σινεμά. Τον 72χρονο σέρβο Ζέλμιρ Ζίλνικ και τον 39χρονο ιρανο-αμερικανό Ραμίν Μπαχρανί (τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα).

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Η επιτροπή

Την πενταμελή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζουν οι Γκετς Σπίλμαν (ο αυστριακός σκηνοθέτης - ως πρόεδρος της επιτροπής) και οι Ράσα Σαλτί, προγραμματίστρια φεστιβάλ, Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Γιοάνα Λαπίνσκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας και Θανάσης Καραθάνος, παραγωγός.

Ο «εμφύλιος»

Όσον αφορά τις φημολογούμενες διενέξεις μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. του Φεστιβάλ σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή και του καλλιτεχνικού του διευθυντή κ. Δημήτρη Εϊπίδη, ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει και όταν ρωτήθηκε σχετικά αρκέστηκε να δηλώσει πως «Εκτιμώ τα μέλη του Δ.Σ. κι έχω καλές σχέσεις μαζί τους. Ελπίζω να κάνουν το ίδιο κι εκείνοι...».

Πού

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην ιστορική έδρα του θεσμού -τους κινηματογράφους «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» της πλατείας Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: