WHBC-GR: Ο Μ.Αλέξανδρος της Ακρόπολης | Το περίφημο γλυπτό του στρατηλάτη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ο Μ.Αλέξανδρος της Ακρόπολης | Το περίφημο γλυπτό του στρατηλάτη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Δείτε σε slide show τα υπόλοιπα γλυπτά από μουσεία σε όλο τον κόσμο...

Το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρέθηκε το 1886 κοντά στο Ερέχθειο και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, διεκδικεί τα πρωτεία ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα και πιο όμορφα γλυπτά του....

Ο Μακεδόνας στρατηλάτης παριστάνεται σε νεαρή ηλικία, όπως θα ήταν την εποχή της επίσκεψής του στην Αθήνα, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Κύρια χαρακτηριστικά είναι τα πλούσια μαλλιά του, τα σφριγηλά μάγουλα, το στραμμένο προς τα επάνω βλέμμα και τα μισάνοιχτα χείλη. 

Η μορφή αποδίδεται με εξιδανικευμένα χαρακτηριστικά, όπως συνήθως συμβαίνει με τα πορτρέτα του νεαρού βασιλιά. Έχει θεωρηθεί ως πρωτότυπο έργο του γλύπτη Λεωχάρη, που φιλοτέχνησε και τα χρυσελεφάντινα πορτρέτα της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας στο Φιλίππειο της Ολυμπίας ή ως ρωμαϊκό αντίγραφο του έργου του γλύπτη Λυσίππου. 

Οι άλλοι Αλέξανδροι

Φυσικά αυτό το πορτρέτο του Μ.Αλέξανδρου δεν είναι το μοναδικό, αλλά πολλά άλλα διεκδικούν τα πρωτεία από καλλιτεχνικής ή ιστορικής πλευράς. Της Πέλλας, της Ολυμπίας, των Αθηνών και  της Θάσου. Το εντυπωσιακό είναι ότι αρκετά γλυπτά του εκτίθενται σε μουσεία όλου του κόσμου ως προϊόντα λαθρανασκαφής, αρχαιοκαπηλείας και αρπαγής, όπως στη Γαλλία,τη  Γερμανία, την Ισπανία, τη Δανία και την Αμερική.

Αντίγραφα, αλλά και πρωτότυπα πορτρέτα βρίσκονται και σε περιοχές όπου δημιούργησε πόλεις ή είχαν ελληνικό πλησθυσμό. Στην Αίγυπτο, την Συρία, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη....

slide show maker: takis vorini/imgur.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: