WHBC-GR: «Jennifer in Paradise» | Η πρώτη φωτογραφία που τέθηκε σε επεξεργασία Photoshop

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

«Jennifer in Paradise» | Η πρώτη φωτογραφία που τέθηκε σε επεξεργασία Photoshop

Όταν ο John Knoll φωτογράφισε την ημίγυμνη κοπέλα του το 1987 σε μια παραδεισένια παραλία, δεν περίμενε πως το συγκεκριμένο καρέ θα μετατρεπόταν σε μία από τις πιο ιστορικές απεικονίσεις του καιρού μας...

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1987 στο νησί Bora Bora, ήταν και η πρώτη που αποτέλεσε αντικείμενο πλήρους επεξεργασίας με το πρώτο Photoshop.

Ο John Knoll και η Jennifer της οποίας η πλάτη έγινε παγκόσμια και η ίδια έγινε στην πορεία γυναίκα του Knoll, εργάζονταν τότε στην Industrial Light & Magic, μία εταιρεία special effects της Lucasfilm.

Ο John και ο αδερφός του Thomas, δούλευαν πειραματικά πάνω σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας που μετέπειτα έγινε γνωστό ως Photoshop. Οι δυο τους, χρησιμοποιούν σήμερα την φωτογραφία-ορόσημο στις ομιλίες τους για να δείξουν το πώς ξεκίνησαν.

Οι λεπτομέρειες της ιστορίας ωστόσο, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Όταν το ζευγάρι γύρισε από τις ονειρεμένες διακοπές τους, άρχισαν να βλέπουν τις φωτογραφίες τους και εστίασαν σε εκείνη με τη γυμνή πλάτη στην παραλία.

Την ίδια ώρα, ο John έμαθε ότι ο Thomas είχε αναπτύξει όσο εκείνος έλειπε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, αρκετά γρήγορο για την εποχή, που "έτρεχε" σε Macintosh Plus.
Το πρόβλημα για την εποχή ήταν ότι οι διαθέσιμες ψηφιακές φωτογραφίες ήταν ελάχιστες και εκείνη της Jennifer, ήταν μία από εκείνες. Ιδανική για πειραματισμούς.
"Η Jennifer ήταν ο τελευταίος κάτοικος ενός κόσμου όπου οι κάμερες ποτέ δεν έλεγαν ψέματα"

Για να ψηφιοποιηθεί, χρειάστηκε τότε ένας υπολογιστής Macintosh από το περίφημο "Machine Pixar", που επέτρεψε την τροποποίηση των φωτογραφιών και έναν προγραμματιστή εκπαιδευμένο.
Η όλη διαδικασία ήταν πολύ ακριβή για τα τότε τεχνολογικά και φωτογραφικά δεδομένα και αυτοί που ήξεραν να την κάνουν, μετρημένοι.

Όπως λένε σήμερα τα δυο αδέρφια, η "Jennifer in Paradise" είναι μια ευχάριστη στο μάτι εικόνα, εύκολη προς επεξεργασία και προς δουλειά με τα βασικά εργαλεία του Photoshop.

[Ο John Knoll]

Η φωτογραφία "σαρώθηκε" και αποτελεί την πρώτη που πέρασε από το πρόγραμμα που έμελλε να γίνει το κυρίαρχο πρόγραμμα επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων. Το οποίο βέβαια έκανε τα δύο αδέρφια διάσημα και σαφώς πολύ πιο πλούσια απ' ότι θα περίμεναν ποτέ.

Η επανάσταση της ψηφιακής επεξεργασίας, ξεκίνησε από την "Jennifer στον Παράδεισο".
"Κατά μία έννοια, η Jennifer ήταν (...) ο τελευταίος κάτοικος ενός κόσμου όπου οι κάμερες ποτέ δεν έλεγαν ψέματα", γράφει ο Guardian και έχει απόλυτο δίκιο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρώτο Demo του Photoshop όπως το παρουσιάζουν οι Knoll:





news247.gr/ surse of informations:theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: