WHBC-GR: "The Invisible Gorilla" | Ένα εκπληκτικό τεστ για το ανθρώπινο μυαλό (video)

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

"The Invisible Gorilla" | Ένα εκπληκτικό τεστ για το ανθρώπινο μυαλό (video)


Αρχικά, δείτε παρακάτω το βίντεο (είναι λιγότερο από 1λεπτό) και μετρήστε πόσες πάσες ανταλλάσσουν οι άνθρωποι με τις λευκές μπλούζες. Είναι πολύ σημαντικό να μετρήσετε με προσοχή!..

Τώρα διαβάστε τα αποτελέσματα που είναι εκπληκτικά:

1 στους 2 ανθρώπους που παρακολούθησαν το βίντεο, δεν είδαν το γορίλα που περνούσε. Εσείς;

Το βίντεο αυτό είναι ένα πείραμα των επιστημόνων Daniel Simons και Christopher Chabris του Harvard University. Το πείραμα ονομάζεται "The Invisible Gorilla" και ουσιαστικά έχει ως στόχο να δείξει πόσο επιλεκτική είναι η προσοχή μας.

Όπως διαπίστωσαν οι δυο επιστήμονες που έκαναν το πείραμα, το μυαλό μας δεν λειτουργεί ακριβώς με τον τρόπο που πιστεύουμε. Η προσοχή μας είναι ιδιαίτερα επιλεκτική και αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά πράγματα από όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν τα παρατηρούμε καν.

Πιστεύουμε επίσης ότι καταλαβαίνουμε και βιώνουμε τον κόσμο ως έχει, όμως η σκέψη μας περνά πάντοτε από στερεότυπα, σχήματα και αυταπάτες.


Το πείραμα αποδεικνύει όχι μόνον ότι χάνουμε πάρα πολλά πράγματα από όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και ότι δεν το συνειδητοποιούμε καν ότι το χάνουμε.

Όπως λένε οι δυο επιστήμονες, το πείραμα του "Αόρατου Γορίλα" έχει σαν σκοπό να "εξερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης διαίσθησης και τι σημαίνουν για την καθημερινότητα μας και τον κόσμο". Και είναι μόνον η αρχή... έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη!




Δεν υπάρχουν σχόλια: