WHBC-GR: Όντρεϊ Χέπμπορν | Η Google τιμά τη μεγάλη ηθοποιό!

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Όντρεϊ Χέπμπορν | Η Google τιμά τη μεγάλη ηθοποιό!

Η γυναίκα- μύθος συνέδεσε για σειρά ετών το όνομά της με τη μόδα, και η Google της αφιερώνει το σημερινό doodle...

Αν υπήρχε πραγματικά εκείνος ο μαγικός καθρέφτης των παραμυθιών και τον ρωτούσε κάποιος: "Καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο όμορφη; " σίγουρα η Χιονάτη θα έφτανε δεύτερη και με μεγάλη διαφορά. Αν κάποιος ηθοποιός ονειρεύεται πάντα να αποκτήσει ένα βραβείο Όσκαρ σίγουρα δεν τολμά να φανταστεί, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, ότι μπορεί να αποκτήσει 4 διεθνούς φήμης βραβεία. 

Και αν κάποιος αναρωτιέται ποιος είναι αυτός που έχει καταφέρει να μείνει διάσημος στο πέρασμα του χρόνου και για το ταλέντο και για την ομορφιά του τότε θα πρέπει σίγουρα να διαβάσει την βιογραφία της Όντρεϊ Χέπμπορν.

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες ως Όντρεϊ Καθλήν Ράστον στις 4 Μαίου του 1929. Ο πατέρας της ήταν Ιρλανδός τραπεζίτης και η μητέρα της Ολλανδέζα αριστοκράτισσα. Ο πατέρας της αργότερα προσέθεσε το επώνυμο της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του, της Καθλήν Χέπμπορν, στο οικογενειακό επώνυμο. Οπότε το επώνυμο της Όντρεϊ έγινε Χέπμπορν – Ράστον. 

Εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της αναγκάζονταν συνεχώς να μετακομίζουν ανάμεσα στις Βρυξέλλες, την Αγγλία και την Ολλανδία. Όμως το 1935 οι γονείς της πήραν διαζύγιο, και ο πατέρας της, που προσέκειτο στους Ναζί, άφησε την οικογένειά του.

Το 1939 η μητέρα της πήρε την απόφαση να μετακομίσει μαζί με τα παιδιά της στο σπίτι του παππού τους στην Ολλανδία, καθώς πίστευε ότι ήταν μια χώρα ασφαλής από τη γερμανική εισβολή. Εκεί η Χέπμπορν φοίτησε στο ωδείο και μυήθηκε στο μπαλέτο.

Το 1940 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χέπμπορν υιοθέτησε το ψεύτικο όνομα Ίντα φαν Χέεμστρα, αλλάζοντας τα έγγραφα της μητέρας της γιατί ένα όνομα που ακουγόταν έντονα αγγλικό θεωρήθηκε επικίνδυνο.Μέχρι το 1944 η Χέπμπορν είχε εξελιχθεί σε πολύ καλή μπαλαρίνα. Μυστικά χόρευε σε συγκεντρώσεις για να μαζέψει χρήματα για την ολλανδική αντίσταση. 

Αργότερα δήλωσε πως " το καλύτερο κοινό που είχα ποτέ δεν έκανε τον παραμικρό ήχο στο τέλος της παράστασής μου". Η Όντρεϊ Χέπμπορν πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές κατά τη γερμανική κατοχή. Έχασε δικούς της ανθρώπους σε στρατόπεδα εργασίας, άλλους τους είδε να εκτελούνται μπροστά της ενώ η ίδια αρρώστησε βαριά. Παρομοίαζε μάλιστα τον εαυτό της με την Άννα Φρανκ καθώς είχαν την ίδια ηλικία και τα ίδια βιώματα. 

Ήταν και οι δυο τους παιδιά που μεγάλωσαν, έχασαν την παιδικότητά τους και ωρίμασαν απότομα κάτω από τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες του πολέμου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος το 1945 μετακόμισε στο Άμστερνταμ και μετά στο Λονδίνο όπου παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου από διάσημες δασκάλες. Όμως η οικογένειά της ήταν πολύ σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και η Χέπμπορν σαν μπαλαρίνα δεν είχε καλές απολαβές για αυτό αποφάσισε να στραφεί στην υποκριτική, μιας και εκεί θα έπαιρνε 3 λίρες παραπάνω.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η λαμπρή της πορεία ως ηθοποιός. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στην εκπαιδευτική ταινία " Ολλανδικά σε επτά μαθήματα". Έπειτα εμφανίστηκε σε μουσικές παραστάσεις αλλά ο πρώτος της ρόλος στον κινηματογράφο ήταν στην βρετανική ταινία " One wild oat" στον ρόλο μιας ρεσεψιονίστ. Έπαιξε σε αρκετές παραστάσεις διάφορους μικρούς ρόλους μέχρι που εμφανίστηκε σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μπροντγουέι και κέρδισε το πρώτο της βραβείο. 

Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος σε αμερικάνικη παραγωγή ήταν στην ταινία " Διακοπές στη Ρώμη" με συμπρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ που έμελλε να την οδηγήσει στην κορυφή της επιτυχίας. Η Χέπμπορν αν και πρωτοεμφανιζόμενη πήρε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της - η ταινία κατατάχθηκε από το αμερικανικό ινσττιτούτο κινηματογράφου στην 4η θέση στη λίστα με τις 10 καλύτερες ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών. 

Ακολούθησαν πολλές ταινίες που έγιναν όλες μεγάλες επιτυχίες όπως " Η Γλυκιά μου Σαμπρίνα" , " Αστείο μουτράκι" , " Πρόγευμα στο Τίφανις" , " Ραντεβού στο Παρίσι" , " Οντίν" , για την οποία πήρε το Βραβείο Τόνυ. Οι ταινίες που ακολούθησαν είναι αναρίθμητες και οι περισσότερες κατέληξαν σε μεγάλες επιυχίες. 

Η τελευταία ταινία που έκανε ήταν το 1988 με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ το " Always". Προς το τέλος της ζωής της έκανε ένα άλμπουμ αφήγησης, το "Audrey Hepburn's Enchanted Tales" με αναγνώσεις κλασικών ιστοριών για παιδιά, με το οποίο κέρδισε μετά θάνατον το Βραβείο Γκράμι για το Καλύτερο Αφηγηματικό Άλμπουμ για Παιδιά. 

Η ηθοποιός απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ. Συμπρωταγωνίστησε με τα μεγαλύτερα ανδρικά ονόματα του κινηματογράφου και με όλους απέκτησε απίστευτες σχέσεις.

Ο Ρεξ Χάρισον αποκαλούσε την Όντρεϊ αγαπημένη του παρτενέρ, ο Κάρι Γκραντ λάτρευε να την πειράζει. 

Ο Γκρέγκορι Πεκ έγινε δια βίου φίλος της. Μετά το θάνατό της, ο Πεκ με δάκρυα στα μάτια απήγγειλε μπροστά στην κάμερα το αγαπημένο της ποίημα, " Ατελείωτη Αγάπη" του Rabindranath Tagore.

Μερικοί πιστεύουν ότι ο Μπόγκαρτ και η Χέπμπορν δεν τα πήγαιναν καλά, μα αυτό δεν είναι αλήθεια. 

Ο Μπόγκαρτ τα πήγαινε καλά μαζί της όσο κανείς άλλος στο πλατό.
Αργότερα η Χέπμπορν είπε: "Καμιά φορά είναι οι λεγόμενοι “σκληροί άντρες” μου τελικά είναι οι πιο στοργικοί, όπως υπήρξε ο Μπόγκι μαζί μου".

Εκτός όμως από πολυβραβευμένη ηθοποιός και εκπληκτική παρτενέρ η Όντρεϊ Χέπμπορν αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα αξεπέραστο σύμβολο ομορφιάς, στιλ και γυναικείας κομψότητας. Για τον σχεδιαστή Ουμπέρ ντε Ζιβενσύ αποτέλεσε τη μούσα του, καθώς από τη στιγμή που συναντήθηκαν έγιναν αχώριστη φίλοι και αποτέλεσε για το μόδιστρο σημείο αναφοράς για τις δημιουργίες του. 

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση της Χέπμπορν στην ταινία " Πρόγευμα στο Τίφανις" με το μικρό μαύρο φόρεμα του Ζιβανσί, ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα ρουχισμού στην ιστορία της μόδας. Η κομψότητα και το λεπτό γούστο, το απέριττο στιλ και η λάμψη έρεαν από πάνω της. Κατάφερνε μοναδικά να συνδυάζει το διακριτικά αστείο κορίτσι με τη σπιρτάδα στο βλέμμα αλλά και το πονηρό θηλυκό, που όμως ποτέ δεν υποβιβάζει το αρσενικό.

Παρότι η Χέπμπορν είχε πολύ ωραίους παρτενέρ στην κινηματογραφική της ζωή στην προσωπική της επέλεξε δύο. Παντρεύτηκε τον Μελ Φερέρ, έμειναν μαζί 14 χρόνια και απέκτησαν ένα γιο.

Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον Ιταλό ψυχολόγο Αντρέα Ντότι, με τον οποίο απέκτησε άλλο ένα γιο. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε πλάι της τον Ολλανδό ηθοποιό Ρόμπερτ Ουόλντερς.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν διέθετε και εσωτερική ομορφιά και μεγαλείο ψυχής. Σύντομα μετά το τέλος της καριέρας της στον κινηματογράφο, η Χέπμπορν ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Οργάνωσης για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών.

Ευγνώμων για την καλή της τύχη να επιβιώσει της γερμανικής κατοχής ως παιδί, αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της για τη βοήθεια παιδιών σε φτωχές χώρες. Στα ταξίδια της τη διευκόλυνε η ευρεία γνώση της σε ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά.

Το τελευταίο της ταξίδι ήταν στη Σομαλία το Σεπτέμβριο του 1992 και 4 μήνες μετά πέθανε στην Ελβετία στα 63 της χρόνια. Μετά το θάνατο της επίσης βραβεύτηκε από το Σωματείο Ηθοποιών Κινηματογράφου και έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας για το έργο της στη UNICEF.


Η απαράμιλλη ομορφιά της, το εκθαμβωτικό βλέμμα της, το διαχρονικό στιλ της και οι μοναδικές υποκριτικές της ικανότητες θα μείνουν αξεπέραστα πρότυπα μέσα στο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα και με αφορμή την επέτειο των 20χρόνων από το θάνατο της έγινε εξώφυλλο στη Vanity Fai, όπως επίσης "ζωντάνεψε" χάρις στην τεχνολογία και έκανε διαφήμιση για σοκολάτα.

Άλλωστε ο γνωστός σκηνοθέτης είχε πει για την Χέπμπορν: " Από την εποχή της Γκάρμπο έχω να δω μια γυναίκα σαν την Όντρεϊ. "

Και μάλλον από τότε δεν έχει ξαναβγεί παρόμοια.!






Δεν υπάρχουν σχόλια: