WHBC-GR: Χιλιάδες κλασσικά κόμικ δωρεάν

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Χιλιάδες κλασσικά κόμικ δωρεάν

Το Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς προσφέρει πάνω από 15.000 αντίτυπα κόμικς εκείνης της εποχής δωρεάν μέσω του σάιτ του –οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να εγγραφούν (χωρίς χρέωση) και από εκεί και πέρα να βρουν και να κατεβάσουν όποια και όσα αντίτυπα θέλουν...

Τα ψιλά γράμματα;

Στη συλλογή δε συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλοι τίτλοι –αυτοί της Marvel, της D.C. ή της Disney, προφανώς για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως όπως ξέρουν καλά οι γνώστες των παλιών αμερικανικών κόμικς, οι μεγάλες εταιρείες δεν ήταν παρά ένα μέρος της σκηνής εκείνης της εποχής.

Παράλληλα με τους υπέρ-ήρωες που έφτασαν να γίνουν τα διασημότερα εξαγώγιμα προϊόντα της αμερικανικής κουλτούρας, υπήρξαν αμέτρητοι άλλοι τίτλοι που ακουμπούσαν θέματα όπως ο Β’ ΠΠ, ο πόλεμος της Κορέας ή ο Ψυχρός Πόλεμος αλλά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Και η συλλογή του Ψηφιακού Μουσείου προσφέρει μέσω αυτών των κόμικς ένα παράθυρο στον τρόπο σκέψης των Αμερικανών εκείνων των χρόνων.

Αφήνοντας κατά μέρος τη διαφορά… επιπέδου κουλτούρας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρει κανείς πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν διαθέσιμες σε όλους συλλογές όπως αυτή του ΜΕΤ ή του  Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς.



Η παγκόσμια κουλτούρα αποτελείται από εκατομμύρια ψηφίδες στις οποίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαν πρόσβαση μόνο ειδικοί ερευνητές και διάφοροι άλλοι «μυημένοι»· σήμερα, όλο και περισσότερες από τις ψηφίδες αυτές αποκαλύπτονται σε όλους και κάτι τέτοιο μόνο ωφέλειες έχει να προσφέρει.
info:
 http://digitalcomicmuseum.org/









Δεν υπάρχουν σχόλια: