WHBC-GR: Ξεκινά σήμερα 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ξεκινά σήμερα 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ξεκινά σήμερα 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, και θα διεξαχθεί έως και την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στους Κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon και βέβαια στη φυσική έδρα του Φεστιβάλ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Auditorium Theo Angelopoulos...

Στη συνέχεια κι όπως είθισται, το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 27 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 2 Απριλίου στον Κινηματογράφο Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 14 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας -  Νύχτες Πρεμιέρας) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για τη 15η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, προετοιμάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών που θα παρουσιαστούν στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Φέτος το Φεστιβάλ έχει προσκαλέσει μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με επικεφαλής την Nathalie Baye, μια εξαιρετική ηθοποιό που έχει βραβευθεί τέσσερις φορές με Cesar και είναι η ανάδοχος (Λευκή Κάρτα) της φετινής διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ θα απονείμει δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, θα είναι ο Γιώργος Χωραφάς και μέλη του, η Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός), η Όλγα Κουκλάκη (μουσικός), ο Antoine Danis (σκηνοθέτης) και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης (κριτικός κινηματογράφου).

H Ταινία Έναρξης

YSL (Υves Saint Laurent) του Jalil Lespert, με τους Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie de Villepin (2014, 100΄).

Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment

Παρουσία του σκηνοθέτη

Παρίσι, 1957. Μόλις στα 21 του χρόνια, ο Yves Saint Laurent καλείται να αναλάβει τα ηνία του οίκου υψηλής ραπτικής του Christian Dior, ύστερα από τον θάνατο του τελευταίου. Μετά την πρώτη του θριαμβευτική επίδειξη, γνωρίζει τον Pierre Bergé, μια συνάντηση που θα αναστατώσει τη ζωή του.

Εραστές και συνεργάτες, οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν τον οίκο Yves Saint Laurent. Παρά τις εμμονές και τα δαιμόνια του, ο Yves Saint Laurent ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο της μόδας. 

H Ταινία Λήξης

Ένας Πύργος στην Ιταλία (Un Château en Italie), της Valeria Bruni-Tedeschi, με τους Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi, Marisa Borini, Xavier Beauvois. (2013, 104΄).

Διανομή στην Ελλάδα: Feelgood Entertainment

Παρουσία της σκηνοθέτιδος

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2013

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε τα πάντα για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (εδώ)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζουν το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δύο εκπαιδευμένοι ηθοποιοί παρουσιάζουν μια διαδραστική παράσταση, που αποτελείται από μικρά αποσπάσματα γνωστών, ή και άγνωστων ταινιών, ενώ παράλληλα με την προβολή οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν, να συζητήσουν και τέλος να ανακαλύψουν μέσα από αυτή την πρωτότυπη διαδικασία - η οποία διαρκεί όσο μια διδακτική ώρα - τα μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες.

Το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Τιμές Εισιτηρίων
  • Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31): 5 ευρώ
  • Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους: Δαναός (Κηφισίας 109) και Embassy Nova Odeon (Π. Ιωακείμ 5) - Γενική είσοδος: 6 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο: 5 ευρώ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (Πλ, Αριστοτέλους 10)
Το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα από την Τετάρτη 19 έως και την Τετάρτη 26 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 27 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 2 Απριλίου στον Κινηματογράφο Παύλος Ζάννας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: www.festivalfilmfrancophone.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: