WHBC-GR: Ο Αριστοφάνης σε κόμικς

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο Αριστοφάνης σε κόμικς

Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς! Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, που εξοικειώνει τον αναγνώστη με το έργο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα δημιουργού...
Οπως αναφέρουν στο σημείωμα της έκδοσης, ο Τάσος Αποστολίδης, ο άνθρωπος που τις διασκεύασε, και ο Γιώργος Ακοκαλίδης, που είναι υπεύθυνος για την εικονογράφηση: «Οταν το 1981 αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς είχαμε βάλει τρεις στόχους.

Η σειρά θα έπρεπε να ψυχαγωγεί, να πληροφορεί και να προβληματίζει τον αναγνώστη γύρω από τα -πάντα επίκαιρα- θέματα που θίγει ο μεγάλος κωμωδιογράφος».

Και αυτό ακριβώς έκαναν! Οι δημιουργοί επιχειρούν να μεταφέρουν τα θεατρικά έργα σε κόμικς, θίγοντας τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής στην οποία γράφτηκαν και την οποία σατιρίζουν, αλλά και αντιπαραβάλλοντάς τα με τα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τον μοναδικά διαχρονικό τους χαρακτήρα.

Ο λόγος απλός και άμεσος και το χιούμορ αστείρευτο. Οπως φαίνεται να λέει ο ίδιος ο Αριστοφάνης στην «Ειρήνη»: «...πίστευα και πιστεύω πως στόχος της κωμωδίας δεν είναι το εύκολο γέλιο, αλλά η κριτική, το ξεσκέπασμα και η γελοιοποίηση των παθών...».

Αυτό ακριβώς είναι και το πνεύμα των διασκευών: ο διαρκής προβληματισμός του κοινού όσον αφορά τα κακώς κείμενα, είτε πρόκειται για τον πόλεμο είτε για το σαθρό πολιτικό σύστημα και τα επακόλουθά του.

Ο Τάσος Αποστολίδης έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως χρονογράφος-ευθυμογράφος.

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης εργάζεται ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας. Εχει συνεργαστεί ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.



ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΕΙΚ/ΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΚΟΚΑΛΙΔΗΣ
Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς
α. Πλούτος Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ. 55 Τιμή: 10,20 ευρώ
β. Λυσιστράτη Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ. 55 Τιμή: 10,20 ευρώ






Δεν υπάρχουν σχόλια: