WHBC-GR: Βρέθηκε δελφίνι του γλυκού νερού στην Βραζιλία (pics)

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βρέθηκε δελφίνι του γλυκού νερού στην Βραζιλία (pics)

Ένα δελφίνι του γλυκού νερού (Inia geoffrensis)  ανακαλύφθηκε στην Βραζιλία στην λεκάνη του Αμαζονίου. Οι ερευνητές από το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας του Αμαζόνας στο Μανάους, οι οποίοι έκαναν την ανακοίνωση, δήλωσαν ότι το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο...

Γενετική ανάλυση έδειξε ότι το δελφίνι, το οποίο βρέθηκε στον ποταμό Αραγκουάια, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα δελφίνια γλυκού νερού πριν από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην περιοχή ζουν περίπου 600-1.000 τέτοια θηλαστικά, τα οποία έχουν πολλές μορφολογικές και γενετικές διαφορές από άλλα είδη δελφινιών και συνεπώς «αντιπροσωπεύουν μια ξεχωριστή βιολογική ομάδα». Μάλιστα κατά την έρευνά τους, που κράτησε 12 εβδομάδες, παρατήρησαν περίπου 120 τέτοια δελφίνια. 

Η θανάτωση δελφινιών από αλιείς στην περιοχή αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική, γι’ αυτό και το είδος θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα απειλούμενο προκειμένου να μην έχει την τύχη του δελφινιού του ποταμού Γιανγκτζέ, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1918 και πιστεύεται πως έχει εκλείψει.

«Από τη δεκαετία του 1960, η λεκάνη του ποταμού Αραγκουάια βιώνει σημαντική ανθρωπογενή πίεση λόγω γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων καθώς και της κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες της λειτουργίας του οικοσυστήματος».

Σημειώνεται πως το νέο είδος (Inia geoffrensis) είναι μόλις το πέμπτο που περιγράφεται και το πρώτο μετά από σχεδόν 100 χρόνια. Τρία από τα γνωστά είδη δελφινιών χαρακτηρίζονται απειλούμενα, με βάση την Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

***Οι φωτογραφίες ειναι από τον φωτογράφο Kevin Schafer του National Geographic ο οποίος έχει κάνει ένα υπέροχο ρεπορτάζ για αυτά τα καταπληκτικά και παιχνιδιάρικα πλάσματα. 





Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την Photo Gallery του National Geographic και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. 



info: Nationalgeographic.com/ wikipedia.org
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: