WHBC-GR: Εντοπίστηκε ένας πλανήτης με μάζα παρόμοια με αυτή του δικού μας

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Εντοπίστηκε ένας πλανήτης με μάζα παρόμοια με αυτή του δικού μας

Κέμπριτζ, Μασαχουσέτη| Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα ακόμη εξωπλανήτη. Πρόκειται για ένα πλανήτη με ορισμένα του χαρακτηριστικά να είναι κοινά με αυτά της Γης...

Ίδια μάζα άλλη σύσταση

Οι ερευνητές μελετούσαν δεδομένα που έχει στείλει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που μετά από περίπου πέντε χρόνια εντυπωσιακών αποτελεσμάτων έχει (προς το παρόν τουλάχιστον) διακόψει τη λειτουργία του. Διαπίστωσαν ότι σε απόσταση 200 ετών φωτός από εμάς υπάρχει ένας εξωπλανήτης με μάζα όσο αυτή της Γης.

Ο πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία ΚΟΙ-314c και διαθέτει παρόμοια μάζα με τη Γη όμως η διάμετρός του είναι 60% μεγαλύτερη. Οι ερευνητές εξακρίβωσαν ότι πρόκειται για ένα πλανήτη αερίων που  διαθέτει μια πολύ μεγάλη και πυκνή ατμόσφαιρα.Ο ΚΟΙ-314c περιφέρεται γύρω από ερυθρό νάνο, ολοκληρώνοντας μια πλήρη τροχιά κάθε 23 ημέρες.

Η θερμοκρασία του πλανήτη υπολογίζεται ότι αγγίζει τους 105 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή είναι πολύ θερμός για τη φιλοξενία ζωής  . Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και την ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας που γίνεται αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον.

**Στην εικόνα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που έχει μάζα ίδια με αυτή της Γης. Credit: C.Pulliam&D.Aguilar (Cfa))




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: