WHBC-GR: Vinyl is Back | Επιστρέφει η αγάπη για το βινύλιο

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Vinyl is Back | Επιστρέφει η αγάπη για το βινύλιο

«Το βινύλιο επέστρεψε» (Vinyl is Back»): Ο παραπάνω τίτλος της διοργάνωσης με πρωταγωνιστή το βινύλιο που πραγματοποιήθηκε για ένα τριήμερο στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, μόνο συμβολικός δεν ήταν....

Γιατί τόσο οι μεγάλες αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις πωλήσεις βινυλίου, όσο και το ενδιαφέρον του κοινού που ολοένα και αυξάνεται, αποδεικνύουν πως το βινύλιο όχι μόνον δεν πέθανε ποτέ, αλλά διανύει πλέον μια νέα περίοδο άνθησης.

Κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε αριθμούς καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε ήταν αυξημένες κατά 100% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

Αυτό σημαίνει ότι στους παραδοσιακούς εραστές του βινυλίου που δεν το εγκατέλειψαν ποτέ, ακόμη και στις εποχές της τεχνολογικής επανάστασης στη μουσική, προστίθενται και μια νέα γενιά κοινού η οποία γνωρίζει, μαθαίνει, αγαπά και προτιμά το βινύλιο από τα υπόλοιπα μέσα αναπαραγωγής μουσικής.

Τι είναι αυτό που κάνει το βινύλιο να υπερέχει; Πρώτα απ' όλα η πολύ καλή ποιότητα του ήχου και έπειτα η στενή προσωπική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον δίσκο και στον χρήστη.
Ο δίσκος βινυλίου για τους περισσότερους είναι ένα αντικείμενο με «ψυχή» που προκειμένου να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση θα πρέπει να το προσέξεις, να το φροντίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν συνδέσει σημαντικές στιγμές της ζωής τους με ένα βινύλιο.

Κι αν την προηγούμενη δεκαετία η παντοκρατορία του Cd, με τις ευκολίες που παρείχε στον χρήστη, έμοιαζε να έχει εκτοπίσει το βινύλιο, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη επιστροφή στο παρελθόν, η οποία μάλιστα υποστηρίζεται τόσο από καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες όσο και από το ίδιο το κοινό που αναζητά πλέον κάτι πιο άμεσο, πιο ποιοτικό και πιο ουσιαστικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί είναι οι δημοφιλείς καλλιτέχνες που βγάζουν τα νέα τους τραγούδια σε βινύλιο ή επανακυκλοφορούν σε βινύλιο τις παλαιότερες δουλειές τους.

Το ίδιο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και στην Ελλάδα καθώς μπορείς να βρεις σε βινύλιο παλαιότερα αλλά και σχετικά πρόσφατα τραγούδια διαφόρων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Χάρις Αλεξίου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σωκράτης Μάλαμας κ.ά. Βέβαια τα βινύλια αυτά κυκλοφορούν ακόμη σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μάλιστα περίπου 100 δισκάδικα που λειτουργούν σήμερα σε συνοικίες της Αθήνας, από τα Εξάρχεια και το Κέντρο μέχρι το Μοναστηράκι, επιβιώνουν πουλώντας, κατά κύριο λόγο, βινύλια.

«Θεωρούμε αυτονόητη την επιστροφή του βινυλίου» μας είπε ο Δημήτρης Αντωνάκης που διοργάνωσε, για δεύτερη χρονιά φέτος, την τριήμερη αυτή «γιορτή» του βινυλίου στο Γκάζι και συμπλήρωσε: «Οι δισκογραφικές εταιρείες στο εξωτερικό το έχουν ήδη καταλάβει, ελπίζουμε να το κατανοήσουν σύντομα και στην Ελλάδα γιατί ο μόνος τρόπος πλέον να πουλάνε δίσκους είναι μόνο μέσα από το βινύλιο. Με το βινύλιο η σχέση που αναπτύσσει κάποιος είναι σχέση ζωής. 

Σε αντίθεση με το cd και το MP3 που τα κάνουν όλα μόνα τους, το βινύλιο απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του χρήστη. Και αυτή είναι, πέρα από την ποιότητα του ήχου του, η μεγάλη δύναμή του».
Το τριήμερο στην «Τεχνόπολις»

Ο ξεχωριστός ήχος και οι νέες τεχνολογίες με υπερήχους
Απόγευμα Σαββάτου και η αίθουσα που φιλοξενεί την τριήμερη διοργάνωση «Vinyl is Back» είναι ασφυκτικά γεμάτη με άτομα κάθε ηλικίας που ψάχνουν να βρουν δίσκους που τους ενδιαφέρουν. Η ποικιλία μεγάλη καθώς πωλούνται δίσκοι από δισκοπωλεία αλλά και από πλούσιες προσωπικές συλλογές που καλύπτουν όλα τα μουσικά είδη και όλες τις εποχές. Οι τιμές απευθύνονται σε κάθε βαλάντιο μιας κα υπάρχουν δίσκοι που κοστίζουν 5 ευρώ αλλά και συλλεκτικά βινύλια που φτάνουν και τα 500 ευρώ.

Ανάμεσα στο κοινό βρίσκουμε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν μεγαλώσει ακούγοντας δίσκους στο πικ απ τους ή στα τζουκ μποξ των κέντρων διασκέδασης της εποχής. Αυτό που μάς κάνει μεγάλη εντύπωση όμως είναι πως το κοινό είναι κατά κύριο λόγο νεανικό. Σ' αυτό το κοινό άλλωστε απευθύνονταν κατά κύριο λόγο και οι συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων που πραγματοποιήθηκαν έξω ακριβώς από τον χώρο της διοργάνωσης. Κι αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει ένας σημερινός 20άρης με το βινύλιο.

«Μπορεί να μην ανήκω στη γενιά του βινυλίου, αλλά το αγαπώ ιδιαίτερα. Πέρα από το ότι προσφέρει έναν ξεχωριστό ήχο, το πιο σημαντικό για μένα είναι πως το βινύλιο βγάζει μια ζεστασιά και μια αληθινή αγάπη για τη μουσική. Είναι άλλο πράγμα να ψάχνεις για έναν δίσκο και άλλο να κατεβάζεις τραγούδια πατώντας απλά και μόνον ένα κουμπί» μάς λέει ο 24χρονος Κώστας.

Με την άποψή του συμφωνεί απόλυτα και ο Πάρης, που είναι συνομήλικος του: «Γνώρισα και αγάπησα το βινύλιο μέσα από τους γονείς μου. Οταν πιάνω στα χέρια μου έναν δίσκο, νιώθω πως κρατάω κάτι ζωντανό. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ακόμη και σ' αυτές τις δύσκολες εποχές να διαθέσεις κάποια χρήματα για να αγοράσεις έναν καλό δίσκο για τη συλλογή σου». Εκτός από πολυάριθμους δίσκους βινυλίου, οι επισκέπτες της διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τις νέες τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με το βινύλιο.


Απ' όλα τα αντικείμενα που εκτέθηκαν τα περισσότερα βλέμματα τράβηξε ένα νέο εξελιγμένο πλυντήριο δίσκων το οποίο λειτουργεί με υπερήχους, βυθίζει το βινύλιο μέσα σε νερό και χημικό και το καθαρίζει απόλυτα. Δεν απαιτεί καμία συμμετοχή από τον χρήστη και καθαρίζει τέλεια τόσο τα παλαιότερα φθαρμένα βινύλια όσο και τα πιο καινούργια. Η συσκευή αυτή ωστόσο απευθύνεται σε λίγους καθώς το κόστος της ανέρχεται σε 2.500 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με όσα μάς είπε ωστόσο ο εκπρόσωπος συγκεκριμένης εταιρείας, μπορεί κάποιος πολύ οικονομικά να συντηρήσει τόσο τους δίσκους του όσο και το παλιό πικ απ του: «Το κόστος καθαρισμού ενός βινυλίου κυμαίνεται από 2 έως τρία ευρώ. Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτές τις εργασίες για έναν σχετικά μεγάλο αριθμό δίσκων. 

Εύκολη και οικονομική είναι και η συντήρηση των παλιών πικ - απ η οποία έχει κυρίως να κάνει με την αντικατάσταση της βελόνας. Το μόνο βέβαιο είναι πως για να έχει κανείς την καλύτερη δυνατή απόδοση είναι απαραίτητο να κάνει τη σωστή συντήρηση στα βινύλιά του».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr
------------------------------------------------------------------------------------

ΣΧΕΤΙΚΌ: Διαβάστε κάποιες παλιές μου σκέψεις για το βινύλιο:
Παλιό μου αγαπημένο βινύλιο σ΄αγαπώ..!! 

takis Vorini





Δεν υπάρχουν σχόλια: