WHBC-GR: Ο παράξενος κόσμος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο παράξενος κόσμος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Όταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίαζε μια ανακάλυψη, συχνά παρέλειπε ένα σημαντικό στοιχείο ή μια οδηγία, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να αντιγράψει τις ιδέες του...

Και οι ιδέες του ήταν τέτοιας ποιοτικής και ποσοτικής κλίμακας που δικαίως έχουν χαρακτηρίσει τον Φλωρεντινό δημιουργό ως μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μεγάλη ιδιοφυΐα και μαζί πολυσχιδής: ζωγράφος, γλύπτης, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, εφευρέτης, βιολόγος, μουσικός και συγγραφέας. Μια ακόμη έκθεση στην Αθήνα, αφιερωμένη στον πατέρα του πιο αινιγματικού έργου, τη «Μόνα Λίζα», καλεί το ευρύτερο κοινό να ανακαλύψει τη μοναδική αυτή ιστορική φυσιογνωμία.

Έχοντας φιλοξενηθεί σε είκοσι χώρες, η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο άνθρωπος, ο εφευρέτης, η ιδιοφυΐα», παραγωγή ενός αυστριακού οργανισμού, έρχεται από το Βουκουρέστι στην Αθήνα για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254).

Ιπτάμενες μηχανές, υδραυλικά μοντέλα, πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, κυλιόμενες σκάλες κ.ά. έχουν ανακατασκευαστεί βασισμένα στα περίφημα σημειωματάρια του Ντα Βίντσι

Σε μια προηγούμενη έκθεση, αφιερωμένη πάλι στον εφευρέτη Ντα Βίντσι, πριν από μερικά χρόνια στον ίδιο χώρο, είχαμε δει περί τις δέκα κατασκευές μεγάλων διαστάσεων. Αυτή τη φορά θα δούμε μια πληρέστερη έκθεση που δεν βασίζεται στα αλλόκοτα μεγέθη.

600 τ.μ.

Σε έναν χώρο 600 περίπου τ.μ., θα απλωθούν περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών, που έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από ένα παραδοσιακό οικογενειακό εργαστήριο στη Φλωρεντία, το οποίο εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά (ξύλο, μέταλλο, ύφασμα, σχοινιά) που χρησιμοποιούσε 550 χρόνια πριν ο Ντα Βίντσι (1459-1519). Ιπτάμενες μηχανές, υδραυλικά μοντέλα, πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, κυλιόμενες σκάλες κ.α. έχουν ανακατασκευαστεί βασισμένα στα περίφημα σημειωματάρια του Ντα Βίντσι με αξιόλογες επιστημονικές παρατηρήσεις.Την παράσταση κλέβει ένας καταπέλτης, δηλαδή μια από τις παλιότερες πολεμικές μηχανές του κόσμου.

Το σωσίβιο και τα πέδιλα του σκι
Στα σχέδια για εργαλεία νερού του μέγα εφευρέτη βρίσκουμε κι ένα... σωσίβιο. Ηταν σχεδιασμένο από αδιάβροχο δέρμα και μπορούσε να γεμίσει με αέρα ώστε να αυξήσει τον όγκο του. Προσπάθησε κι ο Ντα Βίντσι να δαμάσει το νερό. 

Το βλέπουμε σε σχέδιά του όπου υπάρχουν κάτι σαν τεράστια πέδιλα του σκι, για να επιτρέπουν στον άνθρωπο να περπατάει πάνω στο νερό. «Η έντονη ατμόσφαιρα της έκθεσης δημιουργεί την αίσθηση ότι είμαστε 500 χρόνια πριν και μπορούμε να φανταστούμε τον Λεονάρντο να καταπιάνεται με διάφορους τομείς και να έχει ένα επιστημονικό αποτέλεσμα», λέει στο «Εθνος» η Σοφία Χαροκόπου, επικεφαλής Ανάπτυξης του «Ελληνικού Κόσμου».

Αριστουργήματα με «βιογραφικό σημείωμα»
Η «Μόνα Λίζα», ο «Μυστικός Δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα» είναι από τα αριστουργήματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και ολόκληρης της Ιστορίας της Τέχνης, τα οποία μαζί με άλλα είκοσι ζωγραφικά έργα του (σε αντίγραφα βέβαια φυσικών διαστάσεων) θα πλουτίσουν την έκθεση. Κάθε ένα απ΄ αυτά θα πλαισιώνεται από το «βιογραφικό» του, όπως και κάθε έκθεμα θα συνοδεύει πληροφοριακό υλικό, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. 

Οι Μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Ενα βίντεο με όσα στοιχεία είναι γνωστά για τη ζωή του Λεονάρντο καθώς κι ένας οπτικοακουστικός οδηγός με μουσικές συνθέσεις του ολοκληρώνουν τούτη την εκπαιδευτική έκθεση για τον κορυφαίο της Αναγέννησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: