WHBC-GR: Ακούστε για πρώτη φορά τη φωνή του Φρόιντ- (βίντεο)

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ακούστε για πρώτη φορά τη φωνή του Φρόιντ- (βίντεο)

Είναι ο πατέρας της ψυχανάλυσης, αυτός που έδωσε το υλικό και τον καμβά για να αναπτυχθεί παγκοσμίως ο κλάδος της ψυχολογίας...

Το όνομά του πασίγνωστο, χρησιμοποιείται ακόμη και ως αστείο ή επιχείρημα σε συζητήσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά, τη σεξουαλικότητα, τα όνειρα. Τώρα, ήρθε η ώρα να ακούσουμε για πρώτη φορά τη φωνή του!

Ήταν στις 7 Δεκεμβρίου του 1938 όταν ένα συνεργείο του ραδιοφώνου του bbc επισκέφθηκε τον Σίγκμουντ Φρόιντ στο σπίτι του στο Hampstead στο Βόρειο Λονδίνο, όπου είχε μετακομίσει λίγους μήνες νωρίτερα για να γλυτώσει από το κυνήγι που είχαν εξαπολύσει οι Ναζί στην Αυστρία. Ταν ήδη 81 ετών, υπέφερε από καρκίνο στις γνάθους και τους ήταν αφόρητα οδυνηρό το να μιλήσει. 

Κάθε του προσπάθεια να πει μια λέξη ενσωματώνει όλη την αγωνία και τον πόνο, καθώς μιλάει στα αγγλικά με βαριά προφορά. Ενα χρόνο αργότερα ζήτησε από τους γιατρούς του να του δώσουν τη θανάσιμη δόση μορφίνης για να απελευθερωθεί από τον πόνο, σύμφωνα με το Open Culture.

Τι είπε στο μοναδικό ηχητικό του μήνυμα
«Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νευρολόγος προκειμένου να ανακουφίσω του γονείς μου. Υπό την επίδραση ενός μεγαλύτερου φίλου και με τις δικές μου προσπάθειες, ανακάλυψα μερικά νέα δεδομένα για το ασυνείδητο, τον ρόλο του ενστίκτου κ.ο.κ. Μέσα από αυτά τα νέα δεδομένα φύτρωσε και μια νέα επιστήμη, η ψυχανάλυση, μέρος της ψυχολογία και μαι νέα μέθοδος αντιμετώπισης των νευρώσεων.

Πλήρωσα ακριβά για αυτή την τύχη που είχα. Οι άνθρωποι δεν πίστευαν τα στοιχεία μου και τις θεωρίες μου. Η αντίσταση ήταν ισχυρή, στο τέλος κατάφερα να αποκτήσω μαθητές και να δημιουργήσω τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Οργάνωση. Αλλά ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει.»



Δεν υπάρχουν σχόλια: