WHBC-GR: Φεστιβάλ Βενετίας 2013 | Όσα θα δούμε στη Μόστρα

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Φεστιβάλ Βενετίας 2013 | Όσα θα δούμε στη Μόστρα

Με την ολοκαίνουργια, πολυαναμενόμενη ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν “Gravity”, ανοίγει την αυλαία της η 70η Μόστρα της Βενετίας, το βράδυ της Τετάρτης...

Φέτος, στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός του Φθινοπώρου, είναι καλεσμένος κι ένας Έλληνας, αφού για το Χρυσό Λιοντάρι θα διαγωνιστεί ο πολλά υποσχόμενος Αλέξανδρος Αβρανάς με τη δεύτερη μόλις ταινία του, το οικογενειακό δράμα “Miss Violence”.

Μεγάλη επιτυχία αυτή η συμμετοχή, αφού ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός και μια ευχάριστη έκπληξη για το ελληνικό σινεμά μοιάζει αδύνατη. Μεταξύ άλλων ταλαντούχων σκηνοθετών ή ηθοποιών που πέρασαν πίσω απ' τις κάμερες όπως ο Τζέιμς Φράνκο (Child of God), στο φετινό Διαγωνιστικό

Τμήμα περιλαμβάνονται και οι νέες δουλειές των Τέρι Γκίλιαμ (The Zero Theorem), Φιλίπ Γκαρέλ (La Jalousie), Στίβεν Φρίαρς (Philomena), Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (Joe), Ξαβιέ Ντολάν (Tom a la Ferme), Τσάι Μινγκ-Λιανγκ (Stray Dogs), Χαγιάο Μιγιαζάκι (Kaze Tachinu) και Έρολ Μόρις (The Unknown Known). 

Τη δύσκολη δουλειά του προέδρου της κριτικής επιτροπής έχει αναλάβει ο βετεράνος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενώ στο πλευρό του συναντούμε την γερμανίδα πρωταγωνίστρια Μαρτίνα Γκέντεκ, τον χιλιανό σκηνοθέτη Πάμπλο Λαράιν, τον ελβετό διευθυντή φωτογραφίας Ρενάτο Μπέρτα, τον κινέζο ηθοποιό Ζιανγκ Γουέν, την βρετανίδα δημιουργό Αντρέα Άρνολντ, τη γαλλίδα ηθοποιό Βιρζινί Λεντογιέν, τον ιάπωνα μουσικοσυνθέτη Ρουίτσι Σακαμότο και την αμερικανίδα ηθοποιό Κάρι Φίσερ.

Εντωμεταξύ, εκτός συναγωνισμού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, πλην των ταινιών έναρξης και λήξης, μερικές καινούργιες ταινίες από σκηνοθέτες όπως ο Κιμ Κι-ντουκ (Moebius), ο Πατρίς Λεκόντ (Une Promesse), ο Πολ Σρέιντερ (The Canyons) κι ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Άλεξ Γκίμπνι (The Armstrong Lie) που στρέφει την κάμερα του στην πολύκροτη υπόθεση του πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ. 

Στην καθιερωμένη ετήσια τελετή, το Χρυσό Λιοντάρι για την προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου, θα λάβει φέτος ο αμερικανός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν που έκανε το μεγάλο του καμ-μπακ πέρσι στη Βενετία με το εξαιρετικό θρίλερ “Killer Joe”. Στο πλαίσιο της βράβευσής του, θα προβληθεί σε ανανεωμένη κόπια η αγαπημένη ταινία του ιδίου απ' όλη τη φιλμογραφία του, το πολυζητημένο “Sorcerer”. 

Στα υπόλοιπα τμήματα του δεκαημέρου, ανάμεσα σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα αποτελούμενο από δουλειές παλιότερων και νέων σκηνοθετών, ξεχωρίζουν οι επιστροφές των Λούκας Μούντισον (We Are the Best) και Σίον Σόνο (Why Don't you Play in Hell?), οι παρθενικές εμφανίσεις γόνων κινηματογραφικών οικογενειών όπως η Τζία Κόπολα και ο Χόνας Κουαρόν, καθώς και η πολυαναμενόμενη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζον Κροκίντας, “Kill Your Darlings”. 

Η γιορτή θα φτάσει στο τέλος της το βράδυ του επόμενου Σαββάτου με την ανακοίνωση των νικητών και την τρισδιάστατη προβολή του νέου οικολογικού ντοκιμαντέρ του Τιερί Ραγκομπέρ “Amazonia (3D)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: