WHBC-GR: 14 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

14 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι

Υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος, προκαλώντας τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του σώματος...


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας και σχεδόν κανένα όργανο του σώματός μας δεν μένει ανεπηρέαστο. 

Ανάμεσα σε όλα τα όργανα που επηρεάζονται είναι και το συκώτι, καθώς οποτεδήποτε τρώμε περισσότερο ή τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα ή τηγανητά, αλλά κι όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας στην περιβαλλοντική μόλυνση ή το στρες, το συκώτι υπερλειτουργεί και υπερφορτώνεται.

Αυτό με τη σειρά του κάνει το συκώτι να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά, άρα οι τοξίνες και τα λιπαρά δεν επεξεργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά φαγητά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος, προκαλώντας τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του σώματος. Μερικά από αυτά τα πολύ βοηθητικά τρόφιμα για την αποτοξίνωση του ήπατος, σύμφωνα με το news,  είναι:

 1. Σκόρδο 
Μόλις μια μικρή ποσότητα σκόρδου είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του συκωτιού που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διώξει τις τοξίνες. Επίσης, το σκόρδο κρατά ψηλά τις ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δυο φυσικών συστατικών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος. 

2. Γκρέιπφρουτ 
Το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνη C όσο και σε αντιοξειδωτικά, γι' αυτό το λόγο και είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην αυξημένη παραγωγή ενζύμων που συντελούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών που συλλέγει ο οργανισμός.
3. Παντζάρια και καρότα 
Και τα παντζάρια και τα καρότα είναι τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη, άρα η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αλλά και να βελτιώσει τη συνολική ηπατική λειτουργία.  

4. Πράσινο τσάι 
Αυτό το εκπληκτικό για το συκώτι ρόφημα, το πράσινο τσάι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, γνωστά ως κατεχίνες, συστατικά που βοηθούν τη λειτουργία του συκωτιού. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο υπέροχο σε γεύση, αλλά κι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσετε τη συνολική διατροφή σας, γι' αυτό φροντίστε να μάθετε όσο περισσότερα γίνεται για αυτό και να το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.  

5. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά 
Ένας από τους πιο δυνατούς συμμάχους μας στην αποτοξίνωση του ήπατος είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, μαγειρεμένα ή ως χυμός. Αυτά τα λαχανικά, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, μπορούν να ρουφήξουν κυριολεκτικά τις τοξίνες από το αίμα μας. Παράλληλα με την ξεχωριστή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα και τα χημικά, αυτή η τροφή μπορεί να αποτελέσει κι έναν πανίσχυρο προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.  

6. Αβοκάντο 
Αυτό το γεμάτο θρεπτικά στοιχεία τρόφιμο, το αβοκάντο, βοηθάει το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, ένα συστατικό που είναι απαραίτητο, ώστε να μπορέσει το συκώτι να καθαρίσει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς τοξίνες. 

7. Μήλα 
Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης και βοηθούν το σώμα να διώξει μακριά τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα κι αυτό με τη σειρά του κάνει τη δουλειά του ήπατος πιο εύκολη, καθώς διευκολύνεται η αποτοξίνωση του σώματος.  

8. Ελαιόλαδο 
Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι εξαιρετικά για το συκώτι, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, καθώς μπορούν να βοηθήσουν το σώμα, παρέχοντάς του μια βάση λιπιδίων που είναι ικανή να διώξει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο του ήπατος γίνεται πολύ πιο εύκολο, μιας και οι τοξίνες έχουν πια μειωθεί και διώχνονται πιο γρήγορα από το σώμα.

9. Σιτηρά ολικής άλεσης 
Τα σιτηρά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, που βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό του ανθρώπου, τη λειτουργία του ήπατος και την αποτοξίνωσή του. Αποφύγετε, όσο είναι δυνατό, τα προϊόντα με λευκό αλεύρι και αντικαταστήστε τα με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.  

10. Σταυρανθή λαχανικά 
Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι αυξάνεται η ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται glucosinolate, που συνεισφέρει στην παραγωγή ενζύμων στο συκώτι. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  

11. Λεμόνια και lime 
Αυτά τα δυο τρόφιμα περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τοξικά στοιχεία σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό, άρα ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού ή lime το πρωί βοηθάει στην ενεργοποίηση του ήπατος.  
12. Καρύδια 
Έχοντας μεγάλη ποσότητα του αμινοξέως αργινίνη, τα καρύδια βοηθούν το συκώτι να αποτοξινωθεί από την αμμωνία. Επίσης, τα καρύδια είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά, που βοηθούν  τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μασήσει πολύ καλά τα καρύδια προτού τα καταπιείτε, ώστε να έχουν διαλυθεί πλήρως. 

13. Λάχανο 
Όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έτσι και το λάχανο μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία δυο βασικών αποτοξινωτικών ενζύμων του ήπατος που συντελούν στην αποπομπή των τοξινών. Δοκιμάστε να φάτε περισσότερο λάχανο τουρσί και λάχανο σε σούπα για να αυξήσετε την κατανάλωση χωρίς να μείνετε μόνο στη σαλάτα.
  
14. Κουρκουμάς 
Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, γι' αυτό δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη ποσότητα στα φαγητά σας, για να βελτιώσετε τη λειτουργία και την αποτοξίνωση του συκωτιού σας. Ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός, μιας και βοηθάει τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.

Ορισμένες ακόμα τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού είναι η αγκινάρα, τα σπαράγγια, οι λαχανίδες και τα λαχανάκια Βρυξελλών.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: