WHBC-GR: ΒΕΝΕΤΙΑ | 70Η ΜΟΣΤΡΑ | Με Έλληνα υποψήφιο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΒΕΝΕΤΙΑ | 70Η ΜΟΣΤΡΑ | Με Έλληνα υποψήφιο

Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας υποδέχεται άλλον έναν Ελληνα δημιουργό στο διαγωνιστικό της πρόγραμμα: τον Αλέξανδρο Αβρανά, που θα βρεθεί σε περίπου έναν μήνα από τώρα στην κινηματογραφική Μόστρα με το νέο του φιλμ «Miss Violence»...
Αντιμέτωποι με το αίνιγμα της «Miss Violence» οι Ελένη Ρουσσινού και Χρήστος Λούλης στην ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά που συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μόστρα
---------------------
Δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του 35χρονου Λαρισαίου σκηνοθέτη και εικαστικού μετά το τιμημένο με επτά Κρατικά Βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δράμα σχέσεων «Without», το «Miss Violence», που επελέγη ανάμεσα στις 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος στο Λίντο για τον Χρυσό Λέοντα, σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας φαινομενικά φυσιολογικής οικογένειας με ένα, όμως, σκοτεινό μυστικό, το οποίο θα έρθει βαθμιαία στο φως μετά την αιφνίδια αυτοκτονία της 11χρονης κόρης της φαμίλιας την ημέρα των γενεθλίων της.

Οι Χρήστος Λούλης, Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Μαρία Σκουλά, Μηνάς Χατζησάββας, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Συμεωνίδης και Γιώτα Φέστα είναι μερικά μονάχα από τα ονόματα του πολυπρόσωπου καστ της ταινίας, που χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Faliro House Productions και Plays2place Productions, με παραγωγούς τους Βασίλη Χρυσανθόπουλο και Αλέξανδρο Αβρανά και εκτελεστή παραγωγής τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, υπεύθυνο και για την πρόσφατη διεθνή επιτυχία «Πριν τα μεσάνυχτα».
Η έναρξη του 70ού Φεστιβάλ θα γίνει με μια... αιωρούμενη Σάντρα Μπούλοκ στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Gravity»
--------------------
Οι «αντίπαλοι»
Ο Ιάπωνας Χαγιάο Μιγιαζάκι με το νέο του καρτούν «Kaze tachinu», ο Μαλαισιανός Τσάι Μινγκ-Λιανγκ («Stray dogs»), ο Ιταλός Τζάνι Αμέλιο («L'intrepido»), ο Ισραηλινός Αμος Γκιτάι («Ana Arabia»), ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν («Tom at the farm») και ο Γάλλος Φιλίπ Γκαρέλ («La jalousie») βρίσκονται μεταξύ των διεθνών «αντιπάλων» του κ. Αβρανά στην κούρσα για τα βραβεία, αν και τη μερίδα του λέοντος στο φετινό διαγωνιστικό της κινηματογραφικής Μόστρα έχουν οι αγγλόφωνες παραγωγές.

Αλέξανδρος Αβρανάς
Από τις ΗΠΑ έχουμε το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, με τον Νίκολας Κέιτζ στον ρόλο ενός σεσημασμένου καταστροφέα δένδρων, τη νέα σκηνοθετική δουλειά του Τζέιμς Φράνκο «Child of god», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι, το «Night moves» της Κέλι Ράιτσαρντ με τον Τζέσι Αιζενμπεργκ, που πραγματεύεται την περιβαλλοντική τρομοκρατία, και το «The unknown known» του Ερολ Μόρις, ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του Αμερικανού πρώην υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. 

Από τη δε Βρετανία, που έχει ισχυρή παρουσία φέτος, έρχονται το «Zero theorem» του Τέρι Γκίλιαμ, με τον Κριστόφ Βαλτζ να υποδύεται έναν ιδιοφυή μαθηματικό, το θρίλερ του Τζόναθαν Γλέιζερ «Under the skin», με τη Σκάρλετ Γιόχανσον σε ρόλο.. .αιμοδιψούς άλιεν, και το «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, βασισμένο στην αληθινή ιστορία μίας γυναίκας (Τζούντι Ντεντς) που αναζητά το παιδί που έδωσε για υιοθεσία πριν από δεκαετίες.

Μεγάλα ονόματα αναμένονται, όμως, και στα εκτός συναγωνισμού ή παράλληλα προγράμματα. Το φετινό φεστιβάλ θα εγκαινιάσουν στις 28 Αυγούστου οι Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, πρωταγωνιστές του θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Αλφόνσο Κουαρόν «Gravity», που έχει επιλεγεί ως ταινία έναρξης της 70ής διοργάνωσης, ενώ στο κόκκινο χαλί του Παλάτζο δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και η Λίνσεϊ Λόουαν, σταρ του ερωτικού δράματος του Πολ Σρέιντερ «The Canyons», δίπλα στον γνωστό... πορνοστάρ Τζέιμς Ντιν (James Deen).

Ακόμα, στο Λίντο θα βρεθούν ο Κορεάτης Κιμ Κι-Ντουκ, ο περσινός κάτοχος του Χρυσού Λέοντα για το «Pieta», με το νέο του φιλμ «Moebius», και η Τζία Κόπολα, εγγονή του Φράνσις, με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Palo Alto», σε παραγωγή του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος κρατά κι έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία.

ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος είναι φέτος ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που είχε αναλάβει το ίδιο καθήκον προ τριακονταετίας, στην 40ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
reksiel@pegasus.gr


 Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: