WHBC-GR: Τρεις νύχτες Τζαζ στην Πάτρα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τρεις νύχτες Τζαζ στην Πάτρα

Θα είμαι ειλικρινής: δεν θα είχα ιδέα για την ύπαρξη του φεστιβάλ "Jazz + Πράξεις", που διεξάγεται στην Πάτρα (για δέκατη χρονιά φέτος), αν δεν με παρακινούσε ο φίλος -από τη μεγάλη οικογένεια του περιοδικού Jazz και Τζαζ- Γιάννης Μουγγολιάς, να κατέβω στην πόλη να δω από κοντά τι συμβαίνει...

Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2010, μια χρονιά που δεν έχανα ευκαιρία να ακούσω ζωντανή τζαζ, όπου μπορούσα να πάω - από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη κι από τη Χαλκιδική στη Νέα Υόρκη, στην Πάτρα θα κολλούσα; Βρέθηκα σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης: το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ένα κτίριο που θυμίζει το παρελθόν της Πάτρας ως αστικού κέντρου με σπουδαία σημασία για την ελληνική οικονομία. Εκεί, σε έναν δροσερό κήπο, είχαν αναπτυχθεί καθίσματα, πολλά πάνω στο γρασίδι, ανάμεσα στα δέντρα.



Πήρα ένα ποτό και απόλαυσα ένα καταπληκτικό τρίο: τον Γάλλο κλαρινετίστα Louis Sclavis, τον Σέρβο πιανίστα Bojan Z και τον Ιταλό ντράμερ Aldo Romano. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το φεστιβάλ φιλοξενούσε μερικούς από τους σημαντικότερους τζαζ μουσικούς της Ευρώπης.

Από τον Renaud Garcia Fons και τον Lars Danielsson, μέχρι τον Gunter Sommer και τον Tomasz Stanko, η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής μουσικής έχει περάσει από την Πάτρα (πολλές φορές χωρίς να κάνει στάση στην Αθήνα). Φέτος είναι η σειρά ενός άλλου Γάλλου κλαρινετίστα, του συναρπαστικού Michel Portal, ο οποίος το Σάββατο 29 Ιουνίου θα επιδοθεί σε έναν διάλογο με τον συμπατριώτη του ακορντεονίστα Vincent Peirani, ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα στην Ευρώπη σήμερα, σ' αυτό που είμαι εκ των προτέρων σίγουρος πως θα είναι μια υπέροχη βραδιά.

Βεβαίως, η Κρίση δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστο ένα μικρό φεστιβάλ που απευθύνεται σε μια -έτσι κι αλλιώς- μικρή ομάδα κοινού. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το τριήμερο συμπληρώνεται με την παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής σκηνής - κάτι που δίνει στη φράση "την ανάγκη φιλοτιμία" μια διαφορετική διάσταση, καθώς το επίπεδο των Ελλήνων μουσικών είναι σήμερα πραγματικά πολύ υψηλό. Αυτό θα είναι εμφανές την Πέμπτη 27/6, στην εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ, οπότε και θα εμφανιστεί ο πιανίστας Νίκος Αναδολής, ένας σπουδαίος μουσικός, που συγκαταλέγεται στις τάξεις των σπουδαστών του περίφημου Berklee της Βοστώνης.

Θα έχουν προηγηθεί οι Πατρινοί Groovin' High, με τη δική τους εκδοχή στο κλασικό κιθαριστικό gipsy swing, ενώ την επομένη, την Παρασκευή 28/6, είναι η σειρά του πολυπράγμονα Σταύρου Λάντσια, που αξιοποιεί με σπάνια δημιουργικότητα τον καλλιτεχνικό του διχασμό ανάμεσα στο πιάνο και τα ντραμς, παραμένοντας ευρηματικά αισθαντικός, ο οποίος θα συμπράξει με το συγκρότημα κρουστών Κρόταλα.

Όποιος μπορεί να βρίσκεται στην Πάτρα αυτό το τριήμερο, δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο για ένα καλοκαιρινό βράδυ - ίσως μόνο τη σκέψη για μια βουτιά σε κάποια από τις παραλίες της Αχαΐας, πριν τον δρόμο της επιστροφής.




  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
  
Article:Nikos Fotakis - Rrotagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: