WHBC-GR: Διακοπές σε μικρά ελληνικά νησιά

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Διακοπές σε μικρά ελληνικά νησιά

Εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα που θα πάτε διακοπές, σας προτείνoυμε εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών. Δεν αρέσουν σε όλους τα κοσμοπολίτικα νησιά με τις οργανωμένες παραλίες και τα μεγάλα μαγαζιά, που θυμίζουν μεγαλουπόλεις. Πολλοί προτιμούν ένα πιο ήρεμο και απόμερο νησί, με φυσική ομορφιά και πολλές παραλίες, τις οποίες θα μπορούν να προσεγγίσουν με τα πόδια....

Τέτοιου είδους νησιά ενδείκνυνται για διακοπές χαλάρωσης, ενώ στους προορισμούς αυτούς θα βρείτε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και φιλικούς νησιώτες .

Σχοινούσα
Η Σχοινούσα ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Λόγω του μικρού της μεγέθους (9 τ.χλμ.) και της θέσης της ανήκει στα νησιά της άγονης γραμμής για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν συχνά και πυκνά δρομολόγια. Στη Σχοινούσα μπορείτε να φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά (περίπου 8-9 ώρες απευθείας διαδρομή). Επίσης μπορεί να φτάσει κανείς με την ενδοκυκλαδική γραμμή (από Σύρο), όσο και από τη Νάξο ή την Αμοργό, λιμάνια - αφετηρίες του καθημερινού τοπικού δρομολογίου που εκτελεί φεριμπότ. 

Στο νησί δεν υπάρχει συγκοινωνία ή ενοικίαση αμαξιού. Συνεπώς προσφέρεται για πεζοπορία και  διαδρομές με γαϊδουράκια ή σπανιότερα μηχανάκια. Φημίζεται για τις 18 ωραίες παραλίες με φυσική ομορφιά, οι περισσότερες με λεπτή άμμο και φυσική σκιά. Στη Σχοινούσα οι κάτοικοι είναι φιλικοί και πρόθυμοι να σας βοηθήσουν για να βρείτε πατροπαράδοτη φιλοξενία καθώς πρόκειται για ένα μη τουριστικό νησί.

Καστελόριζο
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς (5 ώρες) και αεροπορικώς (25 λεπτά) με τη Ρόδο. Είναι γνωστό και ως Μεγίστη καθώς είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών στο οποίο ανήκει. Εκτός από διακοπές χαλάρωσης, το νησί αυτό προσφέρεται για καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε με βάρκα τα γειτονικά νησάκια Ρω, Άγιος Γεώργιο και Στρογγυλή για μπάνιο. Εκτός από τα νησάκια αυτά για μπάνιο μπορείτε να πάτε στο Φάρο, τον κάβο Πλάκες και το Μανδράκι. Κατά την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αξιοθέατα από το ιστορικό παρελθόν όπως Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, τον Λυκιακό Τάφο και άλλα.

Ηρακλειά
Για να φτάσετε στην Ηρακλειά υπάρχουν καθημερινά πλοία από τη Νάξο, και ένα-δυο πλοία την εβδομάδα από τον Πειραιά. Δεν υπάρχουν λεωφορεία, ταξί ή αυτοκίνητα. Αν είστε τυχεροί, ίσως να μπορέσετε να νοικιάσετε μηχανάκι αλλιώς καταφεύγετε στα παραδοσιακά γαϊδουράκια. Το νησί διαθέτει τόσο αμμώδεις όσο και  παραλίες με βότσαλα. Στις πρώτες κατατάσσονται οι Άγιος Γεώργιος, Βορινή Σπηλιά, Κόλπος Λιβαδιού και στις δεύτερες το Τουρκοπήγαδο, ο Καρβουνόλακος και ο όρμος Μέριχα. Κατά την παραμονή σας στο νησί αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, με τους σταλακτίτες. Επίσης, λόγω του πλούσιου βυθού, η Ηρακλειά προσφέρεται για τους λάτρεις των καταδύσεων. Γύρω από το λιμάνι και στη Χώρα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ξενοδοχείο.

Κουφονήσια
Πρόκειται για έναν γνωστό τουριστικό προορισμό. Αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο, αντίθετα το Επάνω είναι να γνήσιο ψαροχώρι με αρκετούς κατοίκους. Για να φθάσετε στα Κουφονήσια υπάρχουν δρομολόγια από Πειραιά, προτιμήστε όμως να πάτε στη Νάξο, Πάρο ή Μύκονο και να πάρετε τοπικό πλοίο από εκεί. Το νησί έχει αρχίσει να αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία με συνέπεια να υπάρχουν μοντέρνα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εμπορικά κέντρα με τη φυσική ομορφιά όμως να έχει διατηρηθεί. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμώδεις. Στο νησί δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι με συνέπεια το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα να είναι περιττά.

Άγιος Ευστράτιος
Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται ανάμεσα σε Λέσβο και Λήμνο, στην οποία ανήκει διοικητικά. Το νησί συνδέεται με τη Λέσβο και τη Λήμνο. Από Αθήνα μπορείτε να μεταφερθείτε μέσω Ραφήνας και Λαυρίου, ενώ για τη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν δρομολόγια από Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού ο Άγιος Ευστράτιος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός. Στο νησί υπάρχουν μικρές πανσιόν κι ενοικιαζόμενα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ, που δίνουν τη δυνατότητα στους παραθεριστές να απολαύσουν τη φιλοξενία των κατοίκων και την ηρεμία του τόπου. 

Στο νησί αυτό μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές παραλίες με πιο προσιτή εκείνη του χωριού, με αμμουδιά. Άλλες παραλίες, όπου θα φτάσετε με καΐκι, είναι του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Δημητρίου, το Tρυγάρι, το Λιδαριό, το Φτυλιό, του Αγίου Νικολάου, τα Γουρνιά με βράχια και η Τρυπητή, όλες στα νότια του νησιού. Στα βόρεια του νησιού ξεχωρίζουν οι παραλίες Mουρούλια, Παναγία, Kαλάμι και Aλωνίτσι, με αμμουδιά 2 χλμ μήκος.

Μαράθι
Το Μαράθι βρίσκεται ανατολικά της Πάτμου και ακριβώς απέναντι από των οικισμό των Αρκιών. Υπάρχουν ημερήσια καράβια από την Πάτμο για Μαράθι ή μπορείτε να φθάσετε μέσω Σάμου. Το νησί έχει έκταση μόλις 400 στρέμματα και έχει αναπτυχθεί χάρις  την οικογένεια Αιμιλιανού. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούν στο Μαράθι, δύο ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο νησί υπάρχει μόνο μία παραλία. Δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε καταστήματα, ούτε αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ταράξει τη γαλήνη της φύσης.

Λειψοί
Οι Λειψοί βρίσκονται βόρεια της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου.Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο γραφικός οικισμός των Λειψών με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Σημαντικό είναι πως παραμένει αναξιοποίητο τουριστικά, ενώ διαθέτει παραλίες με άμμο αλλά και βότσαλα. 

Κοντά στο λιμάνι θα συναντήσετε τις αμμουδιές Λεντούς και Κυρά Βασίλαινα. Νότια του λιμανιού βρίσκεται ο όρμος της Κατσαδιάς, με τη βοτσαλωτή ακτή και στη συνέχειά του η παραλία Χαχλακούρα. Το Μονοδένδρι είναι η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών, ενώ η παραλία του Πλατύ Γιαλού, με τη λευκή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά, είναι μια από τις ωραιότερες του νησιού.

Χάλκη
Το νησί της Χάλκης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Ρόδο, μόλις λίγα μίλια μακριά.Μπορείτε να φτάσετε στη Χάλκη απευθείας μέσω Πειραιά, όμως οκαλύτερος τρόπος  είναι μέσω της Ρόδου. Θα την περιγράφαμε ως ορεινό νησί με αμμουδερές παραλίες. Ξεχωρίζουν οι Πόνταμος, Κάνια, Τραχιά και Αρέτα. Ο μοναδικός οικισμός της Χάλκης, το Νημποριό, είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. 

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού και αποτελείται από ψηλά, διώροφα και τριώροφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Όταν την επισκεφθείτε θα την γυρίσετε πεζοί καθώς απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα στο Χωριό και το αρχαίο ενετικό Κάστρο. Για τη διαμονή σας θα βρείτε παραδοσιακά σπίτια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Δονούσα
Είναι το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων και μαζί με την Αμοργό, τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά ενώ καθημερινά συνδέει  το νησί, με τη Νάξο και τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος ένα σκάφος. Η Δονούσα φημίζεται για τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες. Εκτός από την κεντρική παραλία του νησιού και τις παραλίες της Καλοταρίτισσας όπου μπορείτε να πάτε μέσω του οδικού δικτύου, τόσο ο Κέδρος όσο και το Λιβάδι αλλά και το Βαθύ Λιμενάρι είναι προσβάσιμα από υπέροχα μονοπάτια. Επίσης εκδρομικό σκάφος συνδέει το λιμάνι με τις απρόσιτες παραλίες της Δονούσας και πραγματοποιεί το γύρο του νησιού, όπου μπορείτε να δείτε τη σπηλιά του Τοίχους με σταλακτίτες, στις δυτικές ακτές του νησιού και τη Φωκοσπηλιά, στις ανατολικές.

Σίκινος
Το νησί αυτό βρίσκεται  ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο. Μπορείτε να φτάσετε είτε απευθείας από Πειραιά είτε μέσω Νάξου και Πάρου. Οκαλύτερος όμως τρόπος είναι να πετάξετε στην Σαντορίνη και στη συνέχεια να πάρετε το πλοίο από εκεί. Σίκινος διαθέτει τοπικό λεωφορείο που συνδέει την Χώρα με το λιμάνι και ένα σκάφος μπορεί να σας οδηγήσει στην παραλία του Αγ. Γεωργίου. Το νησί δεν έχει αμμώδεις παραλίες, όμως έχει βράχους από τους οποίους μπορείτε να κάνετε βουτιά. Γενικότερα είναι από τα ανερχόμενα σε τουρισμό νησιά.

Κάσος
Μπορείτε να ταξιδέψετε στο νησί της Κάσου είτε αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά από το λιμάνι του Πειραιά και της Κρήτης. Είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται ανάμεσα στη Κάρπαθο και στη Κρήτη. Είναι ορεινό και βραχώδες νησί με λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στο νησί κυκλοφορούν μόλις δύο ταξί ενώ προτινεται να το γυρίσετε με τα πόδια. Από παραλίες θα προτείναμε τις Αντιπέρατος, Αυλάκι και Χέλατρο. 

Δίνεται και η δυνατότητα να ταξιδέψετε με καραβάκι στην όμορφη παραλία του νησιού Αρμάθια που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κάσο. Επίσης παρουσιάζει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει ίχνη νεολιθικών οικισμών, υπολείμματα του Ενετικό Κάστρου στην Πόλη και άλλα. Στον τομέα της διαμονής η Κάσος ικανοποιεί τις απαιτήσεις όλων των επισκεπτών της καθώς διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμη
Στη σύμη μπορεί κανείς να φτάσει με καράβι από τη Ρόδο αν και υπάρχει και δρομολόγιο από τον Πειραιά. Πρόκειται για ένα ορεινό νησί όπου μπορείτε να μετακινηθείτε με ταξί, ενοικιαζόμενο μηχανάκι ή ακόμα και με τα πόδια. Μεγάλο μέρος του τουρισμού της το χρωστά στη γειτνίασή της με τη Ρόδο, καθώς πολλοί επισκέπτονται το νησί στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής. Το νησί έχει όμορφες παραλίες με τους περισσότερους να ξεχωρίζουν το Πέδι. Ξεχωριστά αξιοθέατα είναι το Μοναστήρι του Πανορμίτη που έχει όλο το χρόνο προσκυνητές από όλα τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα, το Κάστρο των Ιπποτών αλλά και τα «Δώδεκα Σπήλαια» (12 υπόσκαφοι θόλοι που πρέπει να χρησίμευαν στη Βυζαντινή εποχή ως εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής).

Νίσυρος
Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά αλλά μπορείτε να την επισκεφθείτε και από άλλα νησιά. Η ύπαρξή της και η πορεία της έχει σημαδευτεί από το ηφαίστειο. Διαθέτει αμμώδεις παραλίες (Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος) αλλά και με βότσαλα όπως η παραλία Χοχλάκοι που είναι το καλύτερο μέρος για ιστιοσανίδα. Εάν επισκεφθείτε το νησί πρέπει να δοκιμάσετε την πίτα από ρεβίθια «Πυθια» καθώς και τα τοπικά τυριά κοπανιστή και σακουλιαστή αλλά και το αναψυκτικό σουμάδα με βάση τα αμύγδαλα. Υπάρχουν λίγα λεωφορεία που μπορούν να σας πάνε στο ηφαίστειο καθώς και σε κάποιες από τις παραλίες ενώ μπορείτε να διαμείνετε τόσο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια όσο και σε ξενοδοχεία.
 
Τήλος
Η προσοχή όλων στράφηκε πάνω στο μικρό νησί του Αιγαίου το 2008 όταν έγινε ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων. Οι περισσότεροι που ταξιδεύουν στην Τήλο προτιμούν να πετάξουν στη Ρόδο και να πάρουν το πλοίο από εκεί. Οι παραλίες του νησιού είναι άλλες με άμμο και άλλες με βότσαλο. Αυτή της  Έριστου είναι μεγάλη και αμμώδης παραλία με μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο με υπέροχη γύρω περιοχή ενώ άλλες όμορφες παραλίες είναι αυτές του Άγιου Σέργιου, της Σκάφης και ο Θεολόγος. Οι γυμνιστές πηγαίνουν στην παραλία Λεθρά, αλλά δεν είναι αποκλειστικά μόνο για αυτούς. Στο νησί υπάρχουν ταξί και υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης οχήματος.


Παξοί
Για πολλούς ένα από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας. Υπάρχουν καθημερινά πλοία με δρομολόγια για Παξούς από την Πάτρα. Επίσης, υπάρχουν συνδέσεις με την Ηγουμενίτσα. Το νησί ξεχωρίζει είναι πράσινο και λίγο ορεινό ενώ ξεχωρίζουν οι παραλίες του, με πιο γνωστές αυτές στον Γάϊο και τη Λάκκα. Όσον αφορά στις μετακινήσεις σας στο νησί υπάρχει λεωφορείο που συνδέει τον λιμάνι του Γάϊου με την Λάκκα, καθώς και μερικά ταξί. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ξενώνες, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αγκίστρι
Βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας από το λιμάνι του Πειραιά κάτι που το καθιστά πολύ προσιτό προορισμό έστω και για μονοήμερες διακοπές. Το νησί προσφέρει καταλύματα σε ξενοδοχεία διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραλίες που είναι πιο γνωστές είναι η Σκάλα, η Σκληρή ή Χαλικιάδα και η Μάρεζα. Εάν θέλετε να γυρίσετε όλο το νησί και δεν έχετε νοικιάσει κάποιο όχημα, εξυπηρετεί η συγκοινωνία.
 
Οινούσσες
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών δύο μίλια από τη βορειοανατολική ακτή της Χίου, που είναι γνωστά με το όνομα του μεγαλύτερου από αυτά, της Οινούσσας. Για να πάτε λοιπόν εκεί υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο μιας ώρας από τη Χίο. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Στις Οινούσσες βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες σχολές εμπορικής ναυτιλίας της Ελλάδας. Υπάρχει ένα μικρό ξενοδοχείο, μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία, ταβέρνες, και πολλές ευχάριστες παραλίες. Σημαντικό είναι επίσης ότι διαθέτουν και ναυτικό μουσείο.

Καστελόριζο
Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός μετά την ταινία “Mediterraneo”. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς με τη Ρόδο και είναι ένας αρκετά φθηνός προορισμός για διακοπές, με πολλά αξιοθέατα. 

Για παράδειγμα αξίζει να δείτε στο χωριό Μεγίστη, τα έντονα ζωγραφισμένα σπίτια, το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το Παλαιόκαστρο, το ναό του Αγ. Γεωργίου του Βουνιού, το Λυκιακό Τάφο, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, τη Γαλάζια Σπηλιά, τη Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το Νησάκι της Ρω. 

Τα αξίοθέατα είναι πολλά κάτι που προκύπτει από τη μεγάλη ιστορία αυτού του τόπου. Tο Καστελόριζο προσφέρεται για καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Για μπάνιο θα προτείναμε τις περιοχές του Φάρου και του Μανδρακίου. Το νησί διαθέτει τόσο ξενοδοχεία όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 
Ελαφόνησος
Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας που μαζί με άλλα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Λακωνία αποτελούν την Κοινότητα Ελαφονήσου. Ο πληθυσμός του νησιού είναι μερικές εκατοντάδες κάτοικοι τον χειμώνα οι οποίοι το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. 

Το νησί είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών με κορύφωση τους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, όπου οι διανυχτερεύσεις ξεπερνούν τις 5.000 και οι διελεύσεις αυτοκινήτων καθημερινά φθάνουν και ξεπερνούν τις 1.600. Αξίζει να επισκεφθείτε τους προϊστορικούς τάφους στην περιοχή της Πούντας, τη βυθισμένη πολιτεία στην περιοχή Παυλοπέτρι καθώς και το αναξιοποίητο σπήλαιο με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 

Στο νησί ξεχωρίζει η φημισμένη παραλία του Σίμου (το δίδυμο Φράγκος – Σαρακίνικο) που βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού και θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα. Άλλες όμορφες παραλίες είναι η Λευκή, η Πούντα, ο Καλόγηρας και η Παναγίτσα. Το νησί διαθέτει πολλά καταλύματα και οργανωμένο camping.

Ανάφη
Ένα νησί που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τελευταία είναι η Ανάφη με έκταση μόλις 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να επισκεφθείτε την Ανάφη μπορείτε να πάρετε το πλοίο της γραμμής από Πειραιά ή με καραβάκι από πως κάποιο από τα γειτονικά νησιά όπως η  Σαντορίνη και η Νάξος. Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία αφού οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση και δεν υπάρχει δυνατότητα για ενοικίαση αυτοκινήτου.

 Αντίθετα υπάρχει ένα δρομολόγιο συγκοινωνίας μεταξύ Αγ. Νικολάου και Χώρας. Είναι ένα ήσυχο νησί με ξεχωριστές παραλίες όπως η αμμώδης στο μικρό λιμάνι Άγιος Νικόλαος, η Φλαμουρού και το Κατσούνι. Επίσης υπάρχουν και άλλες παραλίες που μπορείτε να πάτε  με καΐκι όπως το Κλεισίδι (εκεί θα βρείτε διαμονή και φαγητό).


  ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
 
 surce via>>

1 σχόλιο:

Ismini Vasileiou είπε...

Όλα τα νησιά είναι υπέροχα αλλά η Νίσυρος είναι αυτή που εμένα τουλάχιστον μου έμεινε πραγματικά αξέχαστη. Μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, υπέροχα τοπία και το ηφαίστειο πάρα πολύ εντυπωσιακό! Δυστυχώς ήταν πολλές ώρες ταξίδι αλλά άξιζαν! Δείτε δρομολόγια https://www.letsferry.gr/gr/upiresies/destinations/provoli-proorismou/nisuros και κανονίστε το! Μην το καθυστερείτε!