WHBC-GR: Το “casting” του Θανάση Πέτρου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το “casting” του Θανάση Πέτρου


Αν ήταν ταινία θα κατακτούσε το ρεκόρ Γκίνες για τη συμμετοχή τόσων πολλών σταρ στη διανομή. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 59 γνωστοί ηθοποιοί περιλαμβάνονται στο… casting των σελίδων...
 

 
Διότι, περί βιβλίου μιλάμε. Για την ακρίβεια, ενός άλμπουμ που τιτλοφορείται «Actors» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CartoonArk. Τα πορτρέτα όλων αυτών των ηθοποιών φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής Θανάσης Πέτρου. 

Εχοντας ήδη στο «παλμαρέ» του τρεις συλλογές κόμικς, τον «Τυμπανιστή και τους φίλους του» (Βιβλιοπέλαγος), το «Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημήτρη Βουτυρά», σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη (Τόπος) και «Το Πτώμα», σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (Jemma Press), έκανε στροφή 180 (και βάλε) μοιρών με αυτές τις εξπρεσιονιστικές προσωπογραφίες. 

«Ξεκίνησα να κάνω κάποια πορτρέτα ηθοποιών τα οποία τα αναρτούσα στη σελίδα μου στο facebook», λέει ο ίδιος. «Ηταν κυρίως πορτρέτα ηθοποιών από τις αγαπημένες μου τηλεοπτικές σειρές, το “Wire”, τους “Sopranos”, το “Βreaking Bad”. Πρόκειται για πορτρέτα που έγιναν αποκλειστικά στον υπολογιστή, στο photoshop. Δεν έχω τραβήξει ούτε μια μολυβιά στο χαρτί. 

Τα έκανα απλώς για να εξασκούμαι και να διασκεδάζω, δεν είχα κατά νου κάτι περισσότερο. Σιγά-σιγά, άρχισα να κάνω σχεδόν καθημερινά ένα πορτρέτο κάποιου αγαπημένου μου ηθοποιού, όχι πλέον μόνο από τη μικρή, αλλά και από τη μεγάλη οθόνη. Διαπίστωσα ότι στην πλειονότητά τους ήταν βρετανικής καταγωγής, οπότε σταδιακά πέρασα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού». 


Στις σελίδες του άλμπουμ θα δείτε (μεταξύ πολλών άλλων) τους Tommy Lee Jones, Daniel Day-Lewis, Judi Dench, John Malkovich, Jeremy Irons, Clint Eastwood, Robert Niro, Isabelle Huppert, Ben Kingsley κ.λπ., κ.λπ. Ολοι, και όλες, «ποζάρουν» μακριά από τα φώτα των προβολέων, χωρίς μακιγιάζ, αποκαλύπτοντας την πραγματική, αφτιασίδιωτη εικόνα τους. 

«Το κριτήριο με το οποίο επέλεγα τους ηθοποιούς, ήταν να έχουν τα πρόσωπά τους σχεδιαστικό ενδιαφέρον», λέει ο Θανάσης Πέτρου. «Βλέποντάς τα πλέον στο σύνολο, θα διαπιστώσει κάποιος ότι η “ομορφιά” και η νεότητα δεν ήταν κάτι που με προσέλκυε. Ηθελα πρόσωπα “τσαλακωμένα”».


Δεν υπάρχουν σχόλια: