WHBC-GR: Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν σε 393 ελληνικές ακτές το 2013

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν σε 393 ελληνικές ακτές το 2013

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, με 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο....

Οι δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Η Ρόδος «έχασε» φέτος 12 σημαίες και από 32 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 20.

Στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα υψωθούν 14 σημαίες, στη Σιθωνία 12, στα Χανιά 11, στον Βόλο 10, όπως και στη Λέσβο. Στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στο Ρέθυμνο θα κυματίζουν 9 σημαίες ενώ στους δήμους Ιεράπετρας, Λοκρών και Χερσονήσου (Ηρακλείου) 8 σημαίες.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

 Δείτε εδώ όλες τις Γαλάζιες Σημαίες της Ελλάδας. 
Slide show maker: Takis Vorini//http://imgur.com/a/6T4N4
INFO:



  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: