WHBC-GR: ΚΙΝΑ | Ανείπωτη τραγωδία | 157 νεκροί από σεισμό 6,6 Ρίχτερ (video)

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΚΙΝΑ | Ανείπωτη τραγωδία | 157 νεκροί από σεισμό 6,6 Ρίχτερ (video)


Τουλάχιστον 157 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 5.700 οι τραυματίες - εκ των οποίων 400 σε σοβαρή κατάσταση - από τον σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας...

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Κίνας, κάνοντας τον συνολικό απολογισμό του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση πολλών σπιτιών αλλά και μεγάλες κατολισθήσεις.

Εντολή σε γιατρούς και σωστικά συνεργεία να κρατήσουν ζωντανούς όσο το δυνατόν περισσότερους από τους εκατοντάδες σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους έδωσε ο Πρόεδρος της ΚίναςΣι Τζινπίνγκ.

Ο Πρόεδρος της χώρας ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 3.02 π.μ. (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος του βάθος ήταν 12 χλμ., όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία.

Η περιοχή που έπληξε ο σεισμός βρίσκεται κοντά σε εκείνη όπου  που είχαν χάσει τη ζωή τους από άλλο μεγάλο σεισμό 70.000 άνθρωποι το 2008, μετέδωσε  το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η επαρχία Σιτσουάν είναι πυκνοκατοικημένη και αμέσως μετά το σεισμό που διήρκεσε σχεδόν ένα λεπτό, πολλοί δρόμοι σκεπάστηκαν από χώματα και βράχια ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση. Πολλοί από τους κατοίκους της επαρχίας είχαν μόλις ξυπνήσει ενώ άλλοι κοιμούνταν.

Το σοκ από τη σφοδρή δόνηση ήταν τόσο μεγάλο ώστε κάτοικοι έτρεχαν στους δρόμους να γλιτώσουν κρατώντας μόνο την κουβέρτα τους. Κτίρια και σπίτια που κατέρρεαν παρέσυραν στο θάνατο όχι μόνο τους ενοίκους αλλά και ανθρώπους που έτρεχαν στο δρόμο να γλιτώσουν.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός διατρέχεται από ένα μεγάλο ρήγμα. Κατά μήκος αυτού του ρήγματος, εκδηλώθηκε στις 12 Μαϊου 2008 ο σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).

Με στρατιωτικό ελικόπτερο  πάνω απο την περιοχή που επλήγη πέταξε ο κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να εποπτεύσει το έργο των σωστικών συνεργείων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνον σε οχήματα αμέσου βοηθείας, μολονότι άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού.

Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να ταρακουνούν την περιοχή, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό να έχει μετρηθεί στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι πιθανό να συμβούν επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Μήνυμα συμπαράστασης από την Ελλάδα

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, σε επικοινωνία του με τον Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα.

Επιπλέον, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον κινεζικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας μας να παράσχει οιαδήποτε βοήθεια τυχόν χρειαστεί.

Δείτε το βίντεο που αποθανατίζει την ώρα του σεισμού:



Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: