WHBC-GR: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο χορός στην... «Πρώτη θέση»

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο χορός στην... «Πρώτη θέση»

Με το «First Position» ανοίγουν φέτος οι Εικόνες του 21ου Αιώνα (15 - 24 Μαρτίου)

Με χορό, ρυθμό και αισιοδοξία προβλέπεται να ανοίξει η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα στο Ολύμπιον την Παρασκευή 16 Μαρτίου...  
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» («First Position») της Μπες Κάργκμαν υπόσχεται στον θεατή μια ξενάγηση στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα.

Σύμφωνα με το φεστιβάλ, η «Πρώτη θέση» διεισδύει στα άδυτα του μπαλέτου, προσφέροντας μια εναλλακτική, παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών. Είναι χορευτές προερχόμενοι από διαφορετικές κουλτούρες και ρίζες και προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο. Εμπόδιά τους, οι τραυματισμοί, οι προκαταλήψεις και η ανέχεια. 
 
«Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει δεξιοτεχνικά τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας με φρεσκάδα ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία-ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή, όπου ο χορός ενσαρκώνει το στόχο, την εμμονή και το όνειρο» αναφέρει το φεστιβάλ.

Η ταινία εντάσσεται στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις», η οποία χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 15ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.  
 
 
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα έγινε και η παρουσίαση της πρωτότυπης αφίσας του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα. Η εικόνα που φιλοτέχνησε η εταιρεία Freelance (Β. Ανδρεάδης & Ι. Γκιζώτης Ο.Ε.) από την Πυλαία Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόβατο του οποίου τα μάτια είναι καλυμμένα με ένα πανί. Ο νοών νοείτο.

«Ο θεατής βομβαρδίζεται καθημερινά από απόψεις και ιδέες που συχνά επιχειρούν να του κλείσουν τα μάτια και να τον χειραγωγήσουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ. «Να τον μετατρέψουν σε "πρόβατο" που ακολουθεί πιστά τη μάζα. Είναι στο χέρι του να απεγκλωβιστεί από αυτή την παγίδα. Μια καλή αρχή είναι η σκέψη. Και το ντοκιμαντέρ τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο τη σκέψη, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί, αφυπνίζει.  
 
 
Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: