WHBC-GR: Βραβείο Gustav Hertz | Σε έλληνα επιστήμονα στη Γερμανία

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Βραβείο Gustav Hertz | Σε έλληνα επιστήμονα στη Γερμανία

Ο Δρ. Ελευθέριος Γουλιελμάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Max Blanck (MPQ) που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, επιλέχθηκε φέτος από την Γερμανική Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz...


Το βραβείο στοχεύει στην αναγνώριση πρόσφατων επιστημονικών επιτευγμάτων από νέους φυσικούς και θα απονεμηθεί στον κ. Γουλιελμάκη για την «εξαιρετική του συμβολή στον τομέα της αττοφυσικής, και πιο συγκεκριμένα για την έρευνα του που αφορά στον έλεγχο των κυμάτων του φωτός καθώς και την χρήση αυτών των κυμάτων για την μελέτη της κίνησης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της ύλης. 

Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογές και τεχνολογίες σε νανοσκοπική κλίμακα με πρωτοφανή ακρίβεια». 

 Ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έλαβε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης , το 2000 και το 2002 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε Αυστρία και Γερμανία και το 2005 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. 

Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο τομέα αττοφυσικής του Ινστιτούτου κβαντικής οπτικής του Μαξ Πλανκ ενώ αργότερα, στο ίδιο ινστιτούτο, ίδρυσε την ερευνητική ομάδα «Αττοηλεκτρονική» οι δραστηριότητες της οποίας υποστηρίζονται -μεταξύ άλλων- από την διάσημη επιχορήγηση Στάρτινκ Γραντ του ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας (ERC). 

 Μερικά από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Γουλιελμάκη είναι η δημιουργία των πιο βραχέων εκλάμψεων (φλάς) ακτίνων x που διαρκούν λιγότερο από 100 αττοδευτερόλεπτα, το 2008, καθώς και την χρήση αυτών των εκλάμψεων για τη παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα το 2010. 

Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γουλιελμάκης και η ομάδα του εστίασαν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του πρώτου συνθεσάιζερ φωτεινών κυμάτων μια πειραματική συσκευή που-- κατά αναλογία με το γνωστό μουσικό όργανο που συνθέτει ήχους και μελωδίες-συνθέτει τα κύματα του φωτός. 

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τα φωτεινά κύματα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και να αυξήσουν τις επιδόσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών του μέλλοντος.

Source www.madata.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: