WHBC-GR: Φαβορί για τα Όσκαρ η ταινία για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν (pics+trailer)

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Φαβορί για τα Όσκαρ η ταινία για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν (pics+trailer)



Η πολυαναμενόμενη ταινία του Χόλιγουντ για την καταδίωξη του Οσάμα μπιν Λάντεν και τελικά την εξόντωσή του θεωρείται φαβορί για τα Όσκαρ, όπως προκύπτει από τις πρώτες κριτικές της που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα....

Την ταινία με τίτλο «Zero Dark Thirty» σκηνοθετεί η Κάθριν Μπίγκελοου, η πρώτη σκηνοθέτης που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία της του 2008 για το Ιράκ «The Hurt Locker». 

Οι συντελεστές της, πάντως, αρνούνται ότι ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες για να τις αξιοποιήσουν ως πηγές, παραδέχονται όμως ότι πήραν συνέντευξη από έναν αξιωματούχο της CIA κι από άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην δεκαετή και πλέον καταδίωξη του πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα.


«Βασίστηκε αποκλειστικά σε μαρτυρίες επομένως ήταν πραγματικά πολύ ζωντανή...», δήλωσε η Μπίγκελοου σε χθεσινή συνέντευξή της στο ABC News. Μιλώντας στην εκπομπή «Nightline», τόσο η ίδια όσο και ο σεναριογράφος της ταινίας Μαρκ Μπολ, είπαν ότι αρχικά μελετούσαν την παραγωγή μίας ταινίας για την αποτυχημένη απόπειρα εντοπισμού του μπιν Λάντεν στην ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν Τόρα Μπόρα κατά την αμερικανική εισβολή εκεί το 2001.


Ωστόσο, τα σχέδιά τους άλλαξαν άμεσα μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο του 2011 ότι μία μονάδα καταδρομέων σκότωσε τον μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

«Σήκωσα το τηλέφωνο και άρχισα να καλώ (διάφορες) πηγές και τις ρώτησα τι γνωρίζουν και κατέγραφα αναφορές και χτύπησα πόρτες και πραγματικά το προσέγγισα όσο πιο ενδελεχώς μπορούσα», είπε ο Μπολ στην εκπομπή. «Σίγουρα διάβασα το μάθημά μου, αλλά ποτέ δεν ζήτησα απόρρητες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Η κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες του «Zero Dark Thirty» μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο ύστερα από εμπλοκή της ταινίας νωρίτερα φέτος σε προεκλογική διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα φρόντισε να δοθεί στην Μπίγκελοου και στον Μπολ ειδική άδεια πρόσβασης σε ανώτατους αξιωματούχους ενόσω πραγματοποιούσαν έρευνα για την ταινία τους ώστε να πεισθούν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να επανεκλέξουν τον Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.


Ωστόσο, ο Αμερικανός ναύαρχος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μυστικής επιχείρησης κατά του μπιν Λάντεν τον Μάιο, το διέψευσε.

Η ταινία αναπαράγει την αναζήτηση του μπιν Λάντεν κυρίως μέσα από τα μάτια μίας νεαρής αξιωματούχου της CIA, την οποία υποδύεται η Τζέσικα Τσάστεϊν, που βοηθάει στον εντοπισμό του. Ο χαρακτήρας του Ομπάμα εμφανίζεται ελάχιστα στην ταινία.

Η επιδρομή στην κρυψώνα του μπιν Λάντεν αναπαρήχθη με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια: χρησιμοποιήθηκε μία πλήρους κλίμακας κατασκευή στην Ιορδανία, ενώ το πάτωμα, τα πλακάκια, τα έπιπλα και τα σημάδια στον τοίχο αντιγράφηκαν από οπτικό υλικό του ABC, το οποίο όπως είπε η Μπίγκελοου μελετήθηκε καρέ-καρέ.

Η ταινία, διάρκεια δυόμιση ωρών, θα βγει τελικά στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 19 Δεκεμβρίου - σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών - ώστε να προλάβει να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που ανακοινώνονται στις 10 Ιανουαρίου ενόψει της τελετής στις 24 Φεβρουαρίου.

Δείτε και το trailer:





  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: