WHBC-GR: Διεθνές Βραβείο Keck για τη συντήρηση των Καρυάτιδων

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές Βραβείο Keck για τη συντήρηση των Καρυάτιδων


Το Διεθνές Βραβείο Keck έλαβαν μαζί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Μουσείο Ακρόπολης, για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομίας...

Η βράβευση έλαβε χώρα στην Βιέννη στις 14 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου του IIC, το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (International Institute for Conservation, IIC) και δόθηκε για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυάτιδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου, με τη χρήση διεθνώς πρωτοποριακής τεχνολογίας λέιζερ που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ.

ο βραβείο Keck υιοθετήθηκε από το IIC το 1994, έπειτα από πρωτοβουλία του ζεύγους Sheldon και Caroline Keck, πρωτοπόρων στη συντήρηση έργων τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο άτομο ή την ομάδα που συμβάλλει όσο γίνεται περισσότερο εκτίμηση και συντήρηση έργων τέχνης. 


Η συγκεκριμένη απονομή τιμά την επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τις διαδικασίες συντήρησης - εν προκειμένω με εφαρμογές laser, διαδικασίες που μέχρι τώρα γίνονταν σε κλειστά εργαστήρια. 

Είναι δε γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 20120 πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν, από ειδική πλατφόρμα τον καθαρισμό με laser, των Καρυάτιδων, παρακολουθώντας έτσι την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσειακή διαδικασία όπως αυτή της εργασίας των συντηρητών.

Η ιδιαιτερότητα της διαδικασίας είναι μία καινοτομία του ΙΤΕ που αφορά στην ταυτόχρονη χρήση των δυο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθήσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, χωρίς το αρχικό υπόστρωμα να αποχρωματίζεται ή να υφίσταται κάποια άλλη ζημιά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η μοναδική επιφάνεια του γλυπτού.


Η φράση που αναγράφεται στο Βραβείο "H ανάδειξη των Καρυάτιδων με λέιζερ, είναι προσβάσιμη στο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης: Μια σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας" υποδηλώνει ακριβώς την μεγάλη σημασία του έργου. 

info:
http://www.iiconservation.org/




Sources of Information: http://www.onair24.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: