WHBC-GR: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ | 2010 | Πεθαίνει στο Μαϊάμι η κουβανή τραγουδίστρια Olga Guillot.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ | 2010 | Πεθαίνει στο Μαϊάμι η κουβανή τραγουδίστρια Olga Guillot.


"Πέρα από τον ουρανό, η Κούβα. Πέρα από την Κούβα, η Olga Guillot" (Agustín Lara, συνθέτης του τραγουδιού Pensa Mi που ερμήνευσε η Luz Casal στην ταινία Τα Ψηλά Τακούνια). Η Olga Guillot διακρίθηκε τρεις φορές....

με τον τίτλο της καλύτερης φωνής της Κούβας από το 1954 ως το 1956, αλλά εγκατέλειψε τη χώρα της δυο χρόνια μετά την επικράτηση της επανάστασης για να εγκατασταθεί πρώτα στη Βενεζουέλα κι έπειτα μόνιμα στο Μεξικό. 

Τα τραγούδια της απαγορευτήκαν στην Κούβα λόγω της κριτικής στάσης που κράτησε απέναντι στο νέο καθεστώς, αλλά κατέκτησε γρήγορα το λατινοαμερικανικό κοινό. Καθιερώθηκε ως η "βασίλισσα του μπολερό", ενα μουσικό είδος που δεν τύχαινε μεγάλης εκτίμησης στην επαναστατική Κούβα επειδή το θεωρούσαν απαισιόδοξο και παρακμιακο, και ξεκίνησε από το 1958 μία μεγάλη διεθνή καριέρα, συμμετέχοντας σε ρεσιτάλ δίπλα στην Edith Piaf, τον Nat King Cole, τη Sarah Vaughan και άλλους.

Μια "τεράστια", όπως χαρακτηρίσθηκε,  ερμηνεία του τραγουδιού της Bravo από τον ομώνυμο δίσκο (1967).

Ήταν η πρώτη λατιν ερμηνεύτρια που τραγούδησε στο Carneghie Hall της Νέας Υόρκης το 1964. Άφησε μία εντυπωσιακή δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 50 δίσκους, ενώ ήταν περιζήτητη και στον κινηματογράφο, όπου ερμήνευσε σε 16 συνολικά ταινίες, διάφορα τραγούδια της. 

Πέθανε στα 87 της στο Μαϊάμι, τη δεύτερη πατρίδα των Κουβανών οπου διατηρούσε κι εκείνη σπίτι, επτά χρόνια μετά το θάνατο της επιστήθιας φίλης της Celia Cruz.


 "Fin de un Amor". Τραγούδι της πορτορικανής συνθέτριας Myrta Silva, διεθνής σταρ του τραγουδιού η ίδια την εποχή που εμφανιζόταν με την κουβανέζικη ορχήστρα Sonora Matancera.









Sources of Information:http://www.lifo.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: