WHBC-GR: Δημοπρασίες με ελληνικό αέρα

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δημοπρασίες με ελληνικό αέρα


Σημαντικές δημοπρασίες θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες σε Ευρώπη και Αμερική από τους οίκους δημοπρασιών Sotheby’s και Christie’s που υπολογίζονται να θέσουν νέα ρεκόρ στα art markets.....


Με δύο sales που διαδέχονται το ένα το άλλο, οι γνωστοί οίκοι Christie’s και Sotheby’s θα κονταροχτυπηθούν για τα μεγάλα ρεκόρ με τα “Impressionist and Modern art Sales” που διοργανώνουν.

Picasso, Miro, Renoir, Signac, Monet και άλλοι μεγάλοι μαέστροι της ζωγραφικής θα «κονταροχτυπηθούν» για την πρωτιά στα ρεκόρ των δημοπρασιών.

Ο οίκος Sotheby’s περηφανεύεται εδώ και εβδομάδες για το αριστούργημα του Joan Miro του 1927 “Peinture” (Etoile Bleue). Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σουρεαλιστή Καταλανού και ενδέχεται να προκαλέσει κονταρομαχίες.

Η τιμή του έχει εκτιμηθεί μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων λιρών, μια από τις υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ σε δημοπρασία στο Sotheby’s αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί και να ξεπεραστεί αυτή η εκτίμηση στην τιμή πώλησης.

Εκτός από τον Miro ο Φοβιστής Kees van dongen που εμφανίζεται σπανίως σε δημοπρασίες, παρουσιάζεται μέσα από τον πίνακα Lailla που δείχνει μια πράσινη γυναίκα ντυμένη με έναν μανδύα. Ο πίνακας είναι το 1908, έχει τιμή εκκίνησης τις 3,5 εκατομμύρια λίρες.

Πιθανότατα η μεγαλύτερη τιμή στους αντιπάλους Christie’s να είναι η Λουόμενη του Renoir του 1888, ένας πολύ διάσημος πίνακας που έχει περάσει από χέρια πολύ γνωστών συλλεκτών τις τελευταίες δεκαετίες, ανάμεσα στους οποίους και ένας Γάλλος πρίγκιπας.

Φυσικά ο Πικάσο δεν θα έλειπε από τα λαμπερά ονόματα και υπάρχουν στην δημοπρασία, μιας και είναι απο τους πιο ευπώλητους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα. Δύο πίνακες του από την πιο ώριμη περίοδο του «Γυναίκα με σκύλο» που δείχνει την γυναίκα του Ζακλιν Ροκέ, και την «¨Γυναίκα Καθιστή» του 1949 που δείχνει την Φρανσουά Ζιλο διάσημη ερωμένη του.

Δύο ακόμα διαμάντια των δημοπρασιών είναι έργα από τους σουρεαλιστές καλλιτέχνες Ρενέ Μαγκρίτ και Πωλ Ντελβώ. Το έργο του Paul Delvaux έχει ελληνικο θέμα και λέγεται οτι είναι εντυπωσιακό έργο. Είναι ένας ελληνικός ναός με τίτλο «Le Temple” που υπολογίζεται περίπου στις 2 εκατομμύρια λίρες.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα δημοπρασία είναι αυτή που θα διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη με το αυθεντικό βιβλίο του Συτάγματος και των δικαιωμάτων των Αμερικανών του 1789 που έχει την υπογραφή του τότε Προέδρου George Washington. Υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια δολάρια.




Sources of Information: http://www.protothema.gr/
  Αν σας άρεσε αυτό το θέμα μοιραστείτε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: