WHBC-GR: Παράλυτη ασθενής κίνησε ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παράλυτη ασθενής κίνησε ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της


Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα σημείωσε επιστημονική κοινότητα στις προσπάθειες που γίνονται για να δώσουν και πάλι τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτους ανθρώπους. Η νέα επιτυχία σημειώθηκε στις ΗΠΑ όπου... 

...δύο ασθενείς, παράλυτοι από το λαιμό και κάτω, κατάφεραν να ελέγξουν ένα ρομποτικό χέρι με τη σκέψη τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature οι επιστήμονες εμφύτευσαν στον εγκέφαλο μία μικροσκοπική συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει τα ηλεκτρικά σήματα σε εντολές. Η επιστημονική ομάδα αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν , του Χάρβαρντ και του τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Με την χρήση του ίδιου εμφυτεύματος, όπως αναφέρει το BBC, το 2006 η επιστημονική ομάδα είχε καταφέρει την κίνηση με τη σκέψη ενός δρομέα στην οθόνη του υπολογιστή. «Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια. Ήμουν σε θέση να πίνω καφέ χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Ήμουν εκστασιασμένη. Ένιωσα ελπίδα και είχα τη αίσθηση της ανεξαρτησίας», είπε η 58χρονη Cathy Hutchinson, μία από τους δύο ασθενής, που έκαναν χρήση του εμφυτεύματος BrainGate.
Και οι δύο ασθενείς είχαν παραλύσει από το λαιμό και κάτω πριν από πολλά χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η Hutchinson έπινε καφέ χωρίς τη βοήθεια κανενός. Σημειώνεται πως η Hutchinson στα 44 της χρόνια, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο στερώντας της και την φωνή της. Πλέον επικοινωνεί με μία συσκευή επιλέγοντας τα γράμματα με τα μάτια της.



«Ήταν μία στιγμή ευτυχίας. Πρόκειται για ένα επίτευγμα στον εν λόγω τομέα», τόνισε John Donoghue νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Από την πλευρά του ο καθηγητής Leigh Hochberg δήλωσε πως απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι παράλυτοι ασθενής να κινούνται και πάλι μόνοι τους.

Ο Hochberg σημείωσε πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προς αυτό το σκοπό, όμως αυτό είναι το όνειρο για όσους ανθρώπους έχουν τέτοια προβλήματα. Είναι αδύνατο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτευχθεί αυτό, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

 Sources of Information:http://tvxs.gr/


 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: