WHBC-GR: 10 γεύματα για δύο άτομα με λιγότερα από 10 ευρώ.!!

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

10 γεύματα για δύο άτομα με λιγότερα από 10 ευρώ.!!


Σίγουρα τα κουπόνια γεύματος σε εστιατόρια είναι ελκυστικά, σίγουρα η νέα τάση των leftovers που… χαιρετίζει ακόμα και το bbc food έχει ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση όμως το μαγείρεμα στο σπίτι δεν χάνει την αίγλη που πάντα είχε για τους απανταχού chef… κατ’ οίκον. Πόσο μάλλον όταν αυτό, χρησιμοποιώντας...

 ...το ελάχιστο δυνατό budget (max. 10€ και αν), «γεννάει» πιάτα χορταστικά, θρεπτικά και γευστικά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είστε με το έτερον ήμισυ στο σπίτι αγνοήστε τα ελκυστικά φυλλάδια των delivery, αντισταθείτε στην επιθυμία να επιβαρύνετε το μηνιαίο σας budget επισκεπτόμενοι το κοντινότερο εστιατόριο και δημιουργήστε γεύματα και σαλάτες με φρέσκα υλικά, που στο σύνολό τους δεν θα σας επιβαρύνουν με παραπάνω από δέκα ευρώ. 

 * Οι τιμές των υλικών είναι ενδεικτικές με βάση την μέση τιμή τους στα σούπερ μάρκετ. Μπαχαρικά, ελαιόλαδο και υλικά που βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες δεν υπολογίζονται στο budget. «Πειραγμένη» σιφνέικη ρεβιθάδα
Τα υλικά: ½ κιλό ρεβίθια (2€) , 1 κούπα ελαιόλαδο (1€) , 2 μέτρια κρεμμύδια (0.20€), 3 φύλλα δάφνης.
Το budget: ~ 3.50€

Προετοιμασία: Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε μία κατσαρόλα με νερό για να μουλιάσουν (περίπου 12-15 ώρες). Το νερό πρέπει να είναι τριπλάσιο σε ποσότητα από τα ρεβίθια.

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα βράζουμε για μια ώρα σε αλατισμένο νερό. Τα ρίχνουμε σε πήλινο γαστράκι ή κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά κατά περίπου δύο δάχτυλα. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του, και το «σφραγίζουμε» με μίγμα από νερό και αλεύρι. Το σκεπάζουμε και με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς περίπου για 4 ώρες.

Κοτόπουλο με αμύγδαλα και βερίκοκα
Τα υλικά: 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια (5€), 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (0.20€), 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα (1.50€) , 400 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα (3€), 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 πρέζα σαφράν, μισή κούπα λάδι , αλάτι, πιπέρι.
Το budget: ~ 9.70€

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με τον ζωμό κότας. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και τα τοποθετούμε όλα σε ένα ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Σαλάτα με φακή
Τα υλικά: 500γρ. φακές χονδρές (1.20€) , 200γρ. φέτα (2€), 2 τομάτες (0,45€), 1 κρεμμυδάκι φρέσκο (0.10€), λίγο μαϊντανό.
Το budget: ~ 3.75€

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για περίπου 35-40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε όσες θέλουμε σε ένα πιάτο σαλάτας, τρίβουμε την φέτα, ψιλοκόβουμε την τομάτα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

Μακαρόνια Μπολονέζ
Τα υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (500γρ. – 0.90€), 250γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (2.50€), 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι (0.10€), 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (0.60€), 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Το budget: ~ 4.10€

Εκτέλεση: Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι. Εν τω μεταξύ σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε πρώτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφού αυτό ροδίσει προσθέτουμε τον κιμά. Τον ανακατεύουμε καλά για λίγα λεπτά μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα ή και παραπάνω αν χρειαστεί, για να «ρουφήξει» τα υγρά. Στην μεγαλύτερη κατσαρόλα έχουμε ρίξει τα μακαρόνια και τα βράζουμε για λίγα λεπτά (8-10), προσθέτοντας λίγο πριν ετοιμαστούν δύο κουταλιές λάδι. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τον κιμά και τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Πίτσα Μαργαρίτα
Τα υλικά: Έτοιμη αφράτη ζύμη για πίτσα (3€), 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες (0.60€), 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα (2.80€), 200γρ. τριμμένο τυρί γκούντα (2€), ρίγανη, βασιλικός, μαύρο πιπέρι.
Το budget: ~ 8.40€

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου, απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε για 8 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε τα άκρα με το σκόρδο κομμένο στα δύο. Απλώνουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες στη ζύμη και προσθέτουμε τα δύο τριμμένα τυριά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο την πίτσα και τη ψήνουμε στον φούρνο για 12 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το πιπέρι και σερβίρουμε.

Σαλάτα «σαχλή» με ρόκα και παρμεζάνα
Τα υλικά: 1 μαρούλι (0.45€), 1 λόλα (0.40€) 1 ματσάκι ρόκα (0.30€), 1 κονσέρβα καλαμπόκι (0,80€) , 1 μικρό σακουλάκι κρουτόν (0.80€), 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (2€) , 500γρ. μανιτάρια φρέσκα(1.70€). Για την σάλτσα: 4 κουταλιές μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας λάδι, χυμός από 3 λεμόνια (0.20€), αλάτι, πιπέρι.
Το budget: ~6.90€

Εκτέλεση: Πλένουμε το μαρούλι και τη ρόκα, τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα Τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα σέηκερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη σαλάτα το καλαμπόκι, μανιτάρια και τα κρουτόν, περιχύνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε τη παρμεζάνα. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Τα υλικά: 1 κιλό κοτόπουλο (5€), μισό κιλό πατάτες κομμένες (0,30€) , αλατοπίπερο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, χυμό από 3 λεμόνια (0.20€), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Το budget: ~ 5.5€

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε στο πυρέξ και τις αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύοντάς τες ώστε να πάει το αλατοπίπερο παντού, νοστιμίζουν πάρα πολύ έτσι. Καθαρίζουμε, πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο ταψί με τις κομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και προσθέτουμε λάδι και ρίγανη σε όλο το ταψί (την ρίγανη ή όποιο άλλο μυρωδικό διαλέξουμε μπορούμε να την βάλουμε προς το τέλος). Προσθέτουμε νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι πατάτες και τον χυμό των λεμονιών και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, γυρίζοντας 1-2 φορές το κοτόπουλο κατά την διάρκεια. Είναι έτοιμο όταν ξεχωρίσει η σάρκα από το κόκκαλο και το αφήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πέτσα.

Σαλάτα με τόνο και κριθαράκι
Τα υλικά: 1 πακέτο κριθαράκι (0.75€), 1 κονσέρβα τόνου σε νερό (2€), μισή ντομάτα, ½ πράσινο μήλο, αλάτι, πιπέρι.
Το budget: ~ 3€

Εκτέλεση: Βράζουμε το κριθαράκι για περίπου 10 λεπτά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το κριθαράκι, τον τόνο, την ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και λίγο μήλο (με τη φλούδα του) ψιλοκομμένο. Συνοδεύουμε προαιρετικά με φρέσκο τυρί και παραδοσιακά κριτσίνια.

Σπανακόρυζο
Τα υλικά: ½ κιλό σπανάκι (1€), 1 φλιτζάνι ρύζι (0.60€), λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1½ ποτήρι ζεστό νερό, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. φέτα (2€)
Το budget:~ 3.60€

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον άνηθο και το σπανάκι και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να αχνίσουν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το νερό, και όταν πάρουν βράση ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του και σερβίρουμε με τον χυμό του λεμονιού και την φέτα.
Ομελέτα πάνω σε αραβική πίτα
Τα υλικά: 1 αραβική πίτα (0.30€), 5 αυγά (1.50€) , 400γρ. φέτα (4€), 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Το budget:~ 5.80€
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι καίμε μία κουταλιά βούτυρο και ρίχνουμε το τυρί για να λιώσει. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Αφού τηγανίσουμε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές, σε ένα άλλο τηγάνι προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ετοιμάζουμε την πίτα, η οποία απαιτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μαγειρέματος. Σε ένα πιάτο σερβίρουμε την ομελέτα πάνω στην πίτα και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τα συνηθισμένα αυγά, αλλά μαγειρεμένα μέσα στο δημοφιλές ελληνικό τυρί. 


  Sources of Information: 




 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: