WHBC-GR: Τσικνοπέμπτη (20)12 διευθύνσεις για να καούν τα κάρβουνα

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τσικνοπέμπτη (20)12 διευθύνσεις για να καούν τα κάρβουνα

Κάθε γειτονιά που σέβεται τον εαυτό της αναδίδει σήμερα –ή θα αναδίδει σε λίγες ώρες– εκείνη την καθόλου κολακευτική εσάνς του κρέατος που λίγο ακόμα και θα καεί στα κάρβουνα. \..

Το soundtrack της ημέρας θα έχει λίγο από μπουζούκι, λίγο από κλαρίνο, λίγο από cult γλέντι και λίγο από βαρύ λαϊκό άσμα. Κι όλοι εκείνοι που γκρινιάζουν σήμερα στα social networks ότι αυτοί δεν είναι καιροί για γλέντια, θα γκρινιάζουν κι αύριο –το βράδυ, όμως, θα κάνουν ένα διάλειμμα για να πλημμυρίσουν ταβέρνες, ψησταριές κι εστιατόρια. Όποιος δει απόψε μαγαζί άδειο, παρακαλείται να έρθει αύριο να μας διαψεύσει.

 Ίσως, όμως, τελικά αυτός να είναι ο ρόλος της παράδοσης: να μας θυμίζει ότι υπήρξαν καιροί πολύ λιγότερο ιδανικοί για γλέντια και παρ’ όλα αυτά τα cult γλέντια και τα βαριά λαϊκά άσματα επιβίωσαν. Ίσως, πάλι, να επιβίωσαν ακριβώς επειδή υπήρξαν καιροί πολύ λιγότερο ιδανικοί για γλέντια.

Διαλέξτε μία από τις κλασικές, ή κάποια από τις εναλλακτικές, διευθύνσεις της Τσικνοπέμπτης και καταστρώστε στη λαδόκολλα το σχέδιο της επανάστασης.

 Τσικνιστό άρωμα παράδοσης

Κρεατοπωλείον (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ.: 210 4520720): Μια μοντέρνα ψησταριά ανάμεσα στις ψαροταβέρνες της Πειραϊκής; Το Κρεατοπωλείον κερδίζει, εδώ και μερικούς μήνες, το δύσκολο στοίχημα, με γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά, το χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο και τα καυτερά μπιφτεκάκια κεμπάπ με πάπρικα και σάλτσα γιαουρτλού.
Τιμές: στα 20€ το άτομοΛεύκες (Πυθαγόρα 1 και Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2924458): Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι του έχουμε αδυναμία, για την κουζίνα του που πειραματίζεται με τις ελληνικές γεύσεις, για το ζεστό περιβάλλον του και για τα συγκλονιστικά επιδόρπια που αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με την έμπνευση του σεφ. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, σχεδιάζει να απαρνηθεί τους πειραματισμούς του και να ψήσει σταβλίσιες μπριζόλες, αρνίσια και μοσχαρίσια παϊδάκια στα κάρβουνα. Ψηνόμαστε.
Τιμές: 20-25€ το άτομο Μπριζολάκια.gr (Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8813121): Όμορφος χώρος, μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι στην κίνηση έξω και εξαιρετική σχάρα. Τι άλλο θέλετε; Στις κορυφαίες επιλογές του μενού συγκαταλέγονται τα λουκάνικα με πράσο, τα χοιρινά μπριζολάκια, το συκώτι και τα μπιφτέκια. Οι δε πατάτες, ολόφρεσκες και μυρωδάτες, έχουν κερδίσει από μόνες τους φανατικό κοινό. Αν αντέξετε, στο τέλος, υπάρχει θεϊκό παγωτό καϊμάκι από την Χαρά της Πατησίων, και άλλες «επώνυμες» επιλογές από γνωστά ζαχαροπλαστεία.
Τιμές: 15-17€ το άτομο
Αδάμ (Νικολάου Πλαστήρα, πολύ κοντά στην Αγίων Αναργύρων, Άγιοι Ανάργυροι):
Τον μάθαμε από τους ντόπιους –άλλος τρόπος να το μάθεις δεν υπάρχει, είναι μυστικό επτασφράγιστο– και τον κάναμε στέκι. Ο Αδάμ των Αγίων Αναργύρων είναι μια κλασική ψησταριά της γειτονιάς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, που όμως ψήνει εξαιρετικά κρέατα, σε εξίσου εξαιρετικές τιμές. Στα καλύτερά του περιλαμβάνονται το συκώτι, τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, το ζυγούρι και το κοντοσούβλι. Οι πατάτες είναι, σαφώς, κομμένες στο χέρι και τραγανές, οι σαλάτες ολόφρεσκες και το κρασί αποκλειστικά και μόνο χύμα.
Τιμές: 10-12€ το άτομο
Διόνυσος (Ιθάκης 9 - 12, Πλ. Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8211369): Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, διακόσμηση βγαλμένη από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία και σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν κοτόπουλο σούβλας, εξοχικό και κοκορέτσι. Αυτό, όμως, που έχει κλέψει την καρδιά μας είναι το «Μεξικάνικο», πικάντικο μπιφτέκι με κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, ντομάτα και αφράτες πιττούλες. Πολύ καλά είναι τα μπιφτέκια εν γένει, όπως και ο διάσημος γύρος του, χοιρινός και κοτόπουλο.
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο 
Το Στέκι (Δεμιδερσίου 93, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2798775): Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Άλσους Βεΐκου, γράφει ιστορία εδώ και 25 χρόνια με τα συγκλονιστικά μπιφτέκια του και την ανυπέρβλητη μοσχαρίσια γάλακτος. Μοντέρνες πινελιές στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο, φιλικό και αποτελεσματικό σέρβις και τεράστιες (τόσο τεράστιες που απαιτούν προσοχή κατά την παραγγελία) μερίδες.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο
Πλόες (Παπαναστασίου 60, Καστέλλα, τηλ.: 210 4225674): Αρνίσια παϊδάκια, ζουμερούς κρεατομεζέδες, ζωντανή μουσική με τον Αλέξανδρο Μαρίνο στο μπουζούκι και τον Βασίλη Κούλογλου στην κιθάρα, και φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα από τον λόφο της Καστέλλας προτείνει για την Τσικνοπέμπτη ένα από τα πλέον φημισμένα μεζεδοπωλεία του Πειραιά.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο.

Κόκκαλης (25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015): Εξαιρετικά, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα παϊδάκια, τηγανιτά κολοκυθάκια που συγκαταλέγονται ασυζητητί στα καλύτερα του κόσμου, και ολόφρεσκες σαλάτες την καθιστούν εδώ και 25 χρόνια κορυφή των θρυλικών ψησταριών της Σταμάτας. Το περιβάλλον παραπέμπει σε αυτό που οι παλιοί θα περιέγραφαν ως «εξοχική ταβέρνα», ενώ το σέρβις είναι γρήγορο και φιλικό ακόμη και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο –πράγμα που συμβαίνει συχνά, γι’ αυτό φροντίστε τις κρατήσεις σας.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο
Και οι εναλλακτικές προτάσεις

Μουσείο Ακρόπολης:
Με εκθεσιακούς χώρους ανοιχτούς ως τις 22.00 το βράδυ, μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι στις 17.00 και πλούσιο μπουφέ φορτωμένο με σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά από τις 20.00 ως τα Μεσάνυχτα γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη το Μουσείο της Ακρόπολης. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 26€, ενώ τις σπεσιαλιτέ του μπουφέ μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Κάντε εγκαίρως τις κρατήσεις σας, στο 210 9000915, για να διασφαλίσετε το τραπέζι με την καλύτερη θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός, τηλ.: 6908707881): Ικαριώτικο γλέντι, τζαμάρισμα με λύρες και άρπες, κι ένα θέαμα άνευ προηγουμένου συνθέτουν την Διονυσιακή Τσικνοπέμπτη που διοργανώνει το πάντα πρωτότυπο Βυρσοδεψείο. Ο πειραματιστής λυράρης Παντελής Παυλίδης συναντά τον Tηλέμαχο Μούσα στην κιθάρα και στο μουσικό πριόνι και την Αναστασία Έδεν στην κέλτικη άρπα και στη φωνή, τον Σταύρο Νικολαΐδη στην Ικαριώτικη Λύρα και τον Επαμεινώνδα Βαλσάμη στο Λαούτο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, το live ξεκινά στις 22.00, και κάθε ποτήρι κρασί συνοδεύεται από δύο καλαμάκια, και δεν κοστίζει περισσότερα από 3€.

Ο Δήμος Αθηναίων… τσικνίζει

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ξεκινά στις 10.45 π.μ. με αποκριάτικους ρυθμούς από την Πλατεία Κοτζιά, για να φτάσει στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Βαρβακείου και να παραδώσει τη σκυτάλη στο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τους Γιάννη Κάραλη και Πέπη Θεοχάρη. Στη Βαρβάκειο θα μας περιμένει παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων, προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς.

Το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί στην Πλάκα, που φέτος θα ζωντανέψει όπως παλιά και στους κεντρικούς της δρόμους θα ξεφαντώσουν όλοι σε ένα μεγάλο αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι με καντάδες, γαϊτανάκι, μπουλούκι καρναβαλιστών, και χορωδία με οπερέτες. Από τις 17.00 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με latin ρυθμούς θα βρίσκεται στην πλατειά Μοναστηρακίου, ενώ στις 18.00 στο Μετρό Ακροπόλεως η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα θυμίσει καντάδες και οπερέτες.

Στις 19:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου «Ο Λάκκος του Μαγγάνη» κατεβαίνει από την Κοζάνη και ανάβει φανό σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Στις 20.00 η μπάντα χάλκινων «Balkana mama» με μπουλούκι καρναβαλιστών ακολουθεί τη διαδρομή από το Μετρό Ακροπόλεως - προς την Κυδαθηναίων και την Πλατεία Μοναστηρακίου, ζωντανεύοντας το πλακιώτικο καρναβάλι με αποκριάτικους ρυθμούς. Με την ευκαιρία, οι καταστηματάρχες της Πλάκας θα προσφέρουν αποκριάτικο πιάτο με το κρασί του προς 4.50€.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις θα βρείτε στο site του Δήμου Αθηναίων και στα τηλέφωνα 210 3621601 και 210 3630706. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: