WHBC-GR: Η τρέχουσα έκθεση στο Λούβρο είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η τρέχουσα έκθεση στο Λούβρο είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.


Στο φημισμένο και έγκυρο αυτό Μουσείο, εκατομμύρια επισκέπτες από διάφορα κράτη του κόσμου μπορούν να δουν την έκθεση αυτή και να θαυμάσουν τον πολύ υψηλού επιπέδου πολιτισμό και την περίτεχνη καλλιτεχνική παραγωγή της χρυσοφόρας Μακεδονίας, που είναι η πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου και βρίσκεται στην Ελλάδα....

Για μας είναι εμφανές όχι όμως και για τους ξένους που δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία είναι επαρχία της Ελλάδος και μπερδεύουν το όνομα με άλλο κράτος.

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο και υπάρχει στην μυθολογία πολλών εθνών. Απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων εκθέσεων, που γίνονται από πολλά χρόνια, στα μεγαλύτερα Μουσεία, σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του κόσμου. Αναφέρουμε στα τελευταία 10 χρόνια : Εθνικό Μουσείο-Τόκυο, Ερμιτάζ-Αγ. Πετρούπολη, Ν.Υόρκη, Μανχάϊμ, Γκεττύ -Καλιφόρνια, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Οξφόρδη και τέλος Παρίσι, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία.

Η έκθεση του Λούβρου, που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2012, περιλαμβάνει πάνω από 500 κομμάτια από τις παλαιότερες και τις πρόσφατες ανασκαφές, Γάλλων στον 19ο αι. και Ελλήνων αρχαιολόγων τελευταίως, με πολύ σημαντικά ευρήματα, από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Αιγές-Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό, Δερβένι, Ν. Ποτίδαια, Θέρμη, Σεβαστή, Σφενδάμη και Πύδνα Πιερίας, Δίον, Αμφίπολη, Σταυρούπολη, Ευρωπός- Κιλκίς, κλπ.).

Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Πέλλας, τα χρυσά κτερίσματα και στεφάνια της Βεργίνας, τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χρυσά προσωπεία, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, αγάλματα, η αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών και η 3Διαστάσεων προβολή των ανακτόρων και του εσωτερικού αίθουσας αρχαίων συμποσίων από την οικία του Διονύσου, αναδεικνύουν τον πλούσιο και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της Μακεδονίας, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.

Στην προηγούμενη έκθεση στο Ασμόλεαν Μουσείο της Οξφόρδης ο Καθ. Lane Fox υπογράμμισε στην ομιλία του την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική αμάθεια ή κακοήθεια όσων την αμφισβητούν.
Η κ. Descamps, Διευθύντρια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο Λούβρο και Έφορος της Έκθεσης, υπογραμμίζει με την σειρά της πόσο σημαντικό είναι για το ευρύ και διεθνές κοινό των επισκεπτών, να ανακαλύψουν ότι είναι ελληνική και βρίσκεται στην Ελλάδα η Μακεδονία, η πατρίδα και βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου.

Να σημειωθεί επίσης ότι συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Διευθύντρια κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν την έκθεση, θα γίνει παρουσίαση με εικόνες από την Δρα Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ιστορικό του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 5 μ.μ., στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 12, 1ος όρ. Είσοδος ελευθέρα.

Επίσης την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ίδια ώρα, η κ. Γρηγοράκου θα παρουσιάσει τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις, στο Ερμιτάζ Αγ. Πετρούπολης και Αμστερνταμ, με θέμα τον Αλέξανδρο ''Αθάνατο'', μέσα στις τέχνες του κόσμου: πίνακες σπουδαίων ζωγράφων της Δύσης, ταπισερί ανακτόρων, χρωματογραφίες βιβλίων της Ανατολής του Μεσαίωνα, γλυπτά, επικά ποιήματα, διακοσμητικά, πληθώρα από τόσα διάφορα έργα που κοσμούν τα Μουσεία του κόσμου.


Θα παρουσιάσει επίσης την προέκταση της Μακεδονίας και του βασιλείου του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία, με εικόνες διακοσμητικών στοιχείων Μακεδονίας που αναπαράγονται στις ελληνιστικές πόλεις και στις τέχνες των λαών της Ανατολής.

Τέλος θα γίνει εκ νέου παρουσίαση της Έκθεσης του Λούβρου, στις 30 Νοεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, 6μ.μ. Θα παρουσιάσουν το θέμα η κ. Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και η κ. Π. Γρηγοράκου.

Π. Γρηγοράκου
shizas.com

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά θέματα για τον Μέγα Αλέξανδρο κάνετε (κλικ) εδώ►


Δεν υπάρχουν σχόλια: