WHBC-GR: Ο Καραγκιόζης… στο διαδίκτυο

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο Καραγκιόζης… στο διαδίκτυο


Το παραδοσιακό θέατρο σκιών εκσυγχρονίζεται χάρη σε μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποφάσισαν να φέρουν τον Καραγκιόζη στην εποχή του διαδικτύου...

Ο Μάριος Χριστοδουλάκης και ο Ανδρέας Πιτσιλάδης, δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, μετέφεραν τον Καραγκιόζη και την παρέα του στις οθόνες των υπολογιστών, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να σταθούν πίσω από το «μπερντέ» και να πάρουν στα χέρια τους τις φιγούρες του θεάτρου σκιών.

«Αυτό που κάναμε είναι μία διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη μέσω Διαδικτύου.
Κι αυτό που καταφέραμε είναι να μικρύνουμε τις αποστάσεις. Ετσι, μπορούμε πλέον να έχουμε μία παράσταση, στην οποία ο ένας καραγκιοζοπαίκτης μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Αμερική», τονίζει ο Μάριος Χριστουλάκης.

«Το δύσκολο σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν οι λεπτομέρειες.
Τα σκηνικά και οι φιγούρες δεν μας προβλημάτισαν.
Εκείνο το σημείο που ήθελε αρκετή δουλειά ήταν το πώς θα κάνουμε τη φιγούρα να κάνει τις πραγματικές κινήσεις του Καραγκιόζη, τις φυσικές κινήσεις που όλοι ξέρουμε.
Εχουμε καταφέρει να προσομοιώσουμε πολλές από αυτές, όχι όμως όλες, καθώς το μοντέλο που δουλεύουμε χρειάζεται δουλειά ακόμα»,σημειώνει ο Ανδρέας Πιτσιλάδης.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός «διαδικτυακού Καραγκιόζη» ανήκει στο Νεκτάριο Μουμουτζή, επιστημονικό συνεργάτη του εργατηρίου, ο οποίος σημειώνει πως στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος καθηγητής του εργαστηρίου, τονίζει πως ο σύγχρονος Καραγκιόζης «δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά».

«Άλλωστε, τον Καραγκιόζη γνωρίζει ο παππούς και ο πατέρας και το όλο πρότζεκτ θα μπορούσε να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γενιών», προσθέτει.

Επόμενος στόχος για τους δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι να βελτιώσουν το εγχείρημα τους, τόσο με τη προσθήκη περισσότερων φιγούρων και κινήσεων, όσο και με τη δημιουργία σεναρίων-ιστοριών.
[tvxs.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: