WHBC-GR: 7 τρόποι για να παραμένετε νέοι

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

7 τρόποι για να παραμένετε νέοι



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την Τρίτη ηλικία ως τη Δύναμη της Ανάπτυξης κι αυτό γιατί ο αριθμός των ηλικιωμένων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα 40 χρόνια.
Ενώ σήμερα τα άτομα άνω των 60 ετών αριθμούνται σε 600 εκατομμύρια παγκοσμίως, σε 13 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί και μέχρι το 2050 θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια!..

Παράλληλα, εκατομμύρια χρήματα ξοδεύονται παγκοσμίως στο βωμό της νεότητας!
Πλαστικές εγχειρήσεις, κρέμες, μασάζ, by pass, μπαλονάκια και φάρμακα είναι μερικοί από τους τρόπους που αναζητούμε καθημερινά είτε να διατηρήσουμε μια νεανική εμφάνιση είτε να διατηρήσουμε ένα νεανικό και υγιές σώμα.
Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νεότητά μας προσέχοντας την ποιότητα της διατροφής μας και μάλιστα από νεαρή ακόμη ηλικία.

Φρούτα, λαχανικά και… οι σύμμαχοι κατά της φθοράς: Καυσαέριο, ηλιακή ακτινοβολία, στρες είναι μερικές από τις αιτίες που μας «γερνούν» και μας φθείρουν καθημερινά αυξάνοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι «πολεμιστές» μας ενάντια στη φθορά, τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων.
Τα πολύχρωμα (κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα, μωβ και λευκά) λαχανικά και φρούτα αποτελούν μια από τις βασικές πηγές των αντιοξειδωτικών καθημερινά προστατεύοντάς μας τόσο από τη γήρανση όσο και από χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά.

Στις σημαντικότερες όμως πηγές αντιοξειδωτικών στις δυτικού τύπου κοινωνίες συγκαταλέγεται και ο καφές. Όποιο κι αν επιλέγετε ελληνικό, στιγμιαίο κοκ παρέχετε στο σώμα σας μια γερή δόση πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο: Το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και σε μεγάλη παραγωγή στη χώρα μας, το ελαιόλαδο φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την προστασία της καρδιά όσο και με τη μνήμη. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει καθώς και άλλα συστατικά φαίνεται να δρουν ενάντια στην εμφάνιση φλεγμονών και να επηρεάζουν θετικά την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Η δύναμη του κόκκινου: Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά συνδέεται με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρωταγωνιστές, τα μούρα, τα σταφύλια και οι χυμοί τους για τις πολυφαινόλες τους και οι ντομάτες για το λυκοπένιο που περιέχουν.
Οι πολυφαινόλες θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά ενώ το λυκοπένιο σχετίζεται με την προστασία του καρκίνου του προστάτη.

Ψάρια και ω-3, για νεανική σκέψη! Προσθέστε στη σαλάτα σας τόνο, σολομό ή φιλέτο από κάποιο άλλο λιπαρό ψάρι. Συνοδεύστε τα σνακ σας με κάποιο χυμό εμπλουτισμένο σε ω-3 λιπαρά ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τα ω-3 λιπαρά έχουν συνδεθεί ισχυρά όχι μόνο με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς αλλά και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Όσπρια και φυτικές ίνες: Μπορεί ως παιδιά να αποφεύγατε τα όσπρια, ως ενήλικες όμως ήρθε η ώρα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας και μάλιστα συστηματικά.
Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση οσπρίων 3-4 φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη υγεία και λειτουργία του εντέρου ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στον να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε άρα και του βάρους μας.

Κι αν η ποσότητα σας φαίνεται μεγάλη σκεφθείτε πως θα μπορούσατε να προσθέσετε «κρυφά» τα όσπρια σε αγαπημένα πιάτα όπως σε κοκκινιστό κρέας, σε σαλάτες, στις σάλτσες για ζυμαρικά.

Ασβέστιο… σταθείτε στο ύψος σας: Μπορεί το ασβέστιο να θεωρείται ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό της ανάπτυξης των παιδιών δεν παύει όμως να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενήλικη ζωή.
Η κατανάλωση 2-3 γαλακτοκομικών την ημέρα είναι απαραίτητη και για τη «συντήρηση» του σκελετού μας από την ενηλικίωση έως τα βαθιά γεράματα.

Εναλλακτικά, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως τυριά κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά, εμπλουτισμένα τρόφιμα με ασβέστιο όπως φυσικοί χυμοί και δημητριακά, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα κ.α.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νεανικού σώματος; Ευθυτενής στάση, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή… Μόνο που πίσω από αυτά τα γνωρίσματα δεν κρύβεται η ηλικία αλλά η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Στα οφέλη της άσκησης προσθέστε και..

35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εμφράγματος
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κόλον
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
83% μικρότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας
68% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων
30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης
30% μικρότερο κίνδυνο άνοιας….

Και όλα αυτά με 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.!
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: