WHBC-GR: 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

40ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού

Από 2 μέχρι 18 Σεπτεμβρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου

Η αφίσα του 40ού Φεστιβάλ Βιβλίου, την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, παραπέμπει στην κρίση που μαστίζει και το βιβλίο

Aφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού είναι το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διεξαχθεί στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου από τις 2-18 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και θα συμμετάσχουν 150 εκδότες παρουσιάζοντας την παραγωγή τους -περισσότερους από 50.000 τίτλους- σε 120 περίπτερα....

Μολονότι τις ημέρες αυτές «δεν μπορεί να συμμεριστεί κανένας τον εορταστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, μιας και η ζωή μας μοιάζει με μάχη χαρακωμάτων, σαν άμυνα στις τελευταίες ζώνες λίγο προτού μπει ο εχθρός στην πόλη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος του ΣΕΚΒ, ανακοινώνοντας το εφετινό φεστιβάλ, η εκδήλωση έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια συνεργασίας του ΣΕΚΒ με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για τη διοργάνωσή του.

«Ρίξαμε όλο το βάρος στην οικονομία και παραμελήσαμε τις ιδέες παιδεία και πολιτισμό», είπε ο κ. Σολδάτος, και σύστησε στροφή στα βιβλία «που επιμένουν να φιλοξενούν τη σοφία του ανθρώπινου πνεύματος, γιατί συνυπάρχει και αυτή», τόνισε, «δίπλα στα σπρεντ».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επιμέρους αφιερώματα: Αφιέρωμα στην ιδέα της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Αφιέρωμα στα λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974 και πραγματοποίηση έκθεσης σπάνιων βιβλίων και εντύπων από το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη-Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης και το Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας και έλληνες εκδότες.

Ειδικό αφιέρωμα «Γιούρι Γκαγκάριν, 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα», σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, Καμπάνια ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και ο Σύλλογος Αθηναίων, ενώ, στο πλαίσιο του έτους εθελοντισμού ο ΣΕΚΒ σε συνεργασία με τo Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, διοργανώνει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 10.00 π.μ.-14.00 μ.μ., αιμοδοσία για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Βιβλίου.

Πού: Ζάππειο
Πότε: 2-18 Σεπτεμβρίου
Ωρες λειτουργίας: Δε.-Πέ. 6:00 μ.μ.-10:30 μ.μ., Πα. & Σάβ.: 6:00 μ.μ.-11:00 μ.μ., Κυρ. 11:00 π.μ.-10:30 μ.μ.
πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: