WHBC-GR: Κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον φραπέ!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον φραπέ!


Το πρώτο πράγμα που αναζητούμε όταν ξυπνήσουμε είναι να πιούμε ένα φραπέ και να κάτσουμε να τον απολαύσουμε. Τι γνωρίζουμε όμως για αυτό το αφρώδες ρόφημα;..


Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία: Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος μεγάλης ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ......

Ο υπάλληλος του αντιπροσώπου συνήθιζε να πίνει στιγμιαίο καφέ.
Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.

Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα

Ο καφές frappé δεν παχαίνει: O φραπέ δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).

Η καφεΐνη βοηθάει στην κυτταρίτιδα: Ο φραπέ που πίνετε σαφώς δεν βοηθάει! Αντιθέτως δημιουργεί κατακράτηση υγρών. Η καφεΐνη από την άλλη είναι μια διαφορετική υπόθεση. Αποτελεί βασικό συστατικό των αντικυτταριτιδικών κρεμών και (σε συνδυασμό με άλλα συστατικά) αποδίδει.

Ο frappé είναι εθιστικός: Η καφεΐνη που περιέχεται μέσα στον καφέ, το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά όπως η κόκα κόλα και άλλα, προκαλεί εθισμό. Είναι διεγερτικό φάρμακο με αποτέλεσμα να αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα έχει θετικά αποτελέσματα, σε ψηλότερα όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η λέξη frappé είναι γαλλική:Σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος.

Ο καφές frappé είναι καθαρά ελληνικός: Το προϊόν λανσαρίστηκε και έγινε επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Από τη δεκαετία του '90 είναι το υπ' αριθμόν ένα ρόφημα και στην Κύπρο, όπου συνήθως σερβίρεται αδύνατος, χωρίς πολύ καφέ.

Εκτός Ελλάδας, ο καφές frappé μπορεί να βρεθεί σε όλες τις επίσημες ελληνικές υπηρεσίες και ελληνικές μόνιμες αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, σε όλα τα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία καθώς και σε εκείνα των οποίων τα πληρώματα είναι Έλληνες.

Αρκετοί καταστηματάρχες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έχουν πάντα διαθέσιμο φραπέ για τους Έλληνες τουρίστες-πελάτες τους.
Είναι πολύ δημοφιλής σε τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων, τον αναμειγνύουν με διάφορες χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως π.χ. με ούζο.

Ο φραπέ πίνεται επίσης σε μικρές ποσότητες στην Ταϊλάνδη, στην Μαλαισία, ενώ τα τελευταία χρόνια οι βαλκάνιοι μετανάστες στην Ελλάδα τον μετέφεραν στις πατρίδες τους, αλλά χωρίς μεγάλη διάδοση και με διαφορές (π.χ. στη Βουλγαρία πολλές φορές χρησιμοποιείται κόκα-κόλα αντί νερού, ενώ στη Σερβία προστίθεται πάντα παγωτό).

Εισήχθη πριν κάποια χρόνια και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, όμως δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικό ίσως της εξάπλωσης του είναι το γεγονός πως βρέθηκε να προσφέρεται, διαφημιζόμενος μάλιστα στα Ελληνικά, ως και σε όαση ερήμου στην Τυνησία.


[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: