WHBC-GR: Με έκλειψη Ηλίου ξεκινά το 2011

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Με έκλειψη Ηλίου ξεκινά το 2011


Επί τρεις ώρες θα είναι ορατή η μερική έκλειψη Ηλίου και από τη Θεσσαλονίκη το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2011...


Το πρώτο αστρονομικό φαινόμενο του νέου έτους δε θα έχει τα χαρακτηριστικά της ολικής ηλιακής έκλειψης, καθώς ο ουρανός δε θα σκοτεινιάσει, όμως θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και ο Ηλιος δεν είναι κρυμμένος από τα σύννεφα....


Σύμφωνα με τον Ομιλο Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) Θεσσαλονίκης, η πρώτη ηλιακή έκλειψη της χρονιάς θα είναι ορατή σχεδόν απ' όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Ασία. Το μέγιστό της θα είναι στις 10:50 και θα είναι ορατό στη βόρεια Σουηδία σε ποσοστό περίπου 80%.

Για τη Θεσσαλονίκη η έκλειψη θα ξεκινήσει με την πρώτη επαφή της σκιάς της Σελήνης στις 08:59, όταν ο Ηλιος βρίσκεται 9,5 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο θα είναι τις 10:25 με ύψος Ηλίου 20 μοίρες, μέγεθος έκλειψης 0,7085 (ως μέγεθος έκλειψης ορίζεται το ποσοστό κάλυψης της διαμέτρου του Ηλιου από τη Σελήνη) και ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου 62,20%. Η έκλειψη θα ολοκληρωθεί στις 11:59 με τον Ηλιο σε ύψος 26 μοιρών.

Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, «η έκλειψη ανήκει στον Σάρο 151, ο οποίος άρχισε το 1776 και τελειώνει το 3056 και περιλαμβάνει 72 εκλείψεις από τις οποίες 12 είναι ορατές και από την Ελλάδα».

Δε θα σκοτεινιάσει

«Κάθε χρόνο έχουμε από 2 έως 5 ηλιακές εκλείψεις και μπορεί καμία να μην είναι ολική. Το μέγιστο της έκλειψης από τη Θεσσαλονίκη θα είναι στο 62,20% και αυτό σημαίνει ότι δε θα σκοτεινιάσει και θα είναι ορατό, αν δεν υπάρχει συννεφιά. Ακόμη και έτσι όμως, είναι απολύτως απαραίτητο για όποιον θέλει να κοιτάξει τον Ηλιο να φορά τα γυαλιά με το ειδικό φίλτρο, ή να χρησιμοποιήσει ειδικό προστατευτικό ή γυαλί οξυγονοκόλλησης με δείκτη προστασίας από 12 και άνω», σημείωσε ο Αντώνης Ιτσιος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: