WHBC-GR: Τα μυστικά των κόμικς ΧΙΙ: στη μεγάλη οθόνη

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Τα μυστικά των κόμικς ΧΙΙ: στη μεγάλη οθόνη


«Γεννήθηκαν» την ίδια χρονιά, αλλά μετά χώρισαν τα τσανάκια τους. Ο κινηματογράφος, διαθέτοντας ως φαίνεται καλύτερες δημόσιες σχέσεις, κατάφερε να καπαρώσει την 7η θέση στο πάνθεον της τέχνης. Τα κόμικς αρκέσθηκαν στην 9η....



Η ιστορική αλήθεια, πάντως, επιβάλλει μια διευκρίνηση. Τα κόμικς έδωσαν πρώτα το «παρών», με το «Κίτρινο Παιδί», στις 5 Ιανουαρίου 1895.

[The Yellow Kid (1895)]

Ο κινηματογράφος ακολούθησε με σχετική καθυστέρηση: η πρώτη προβολή-επίδειξη των αδελφών Λιμιέρ έγινε στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Μια λεπτομέρεια που δεν την υπολόγισαν όσοι απένειμαν τα... νούμερα προτεραιότητας στο βάθρο των τεχνών. Πολλές από τις τεχνικές και αφηγηματικές μεθόδους του κινηματογράφου, βασίστηκαν στα κόμικς: καδράρισμα, ντεκουπάζ, βάθος πεδίου, πανοραμικά πλάνα κ.ά.

Στα πλαίσια των αμοιβαίων ανταλλαγών ο κινηματογράφος πρόσφερε το δικό του εξοπλισμό στα κόμικς. Τους έδωσε την... τεχνογνωσία για την ψευδαίσθηση της κίνησης μέσα από διαδοχικά καρέ. Δίδαξε το δραματικό «φωτισμό», τη φωτοσκίαση, την εκμετάλλευση λευκών και μαύρων επιφανειών κ.λπ. Τα κόμικς δεν άργησαν να συμμετάσχουν σε αυτό το παιχνίδι. Δεκάδες ήρωες των κόμικς έχουν... αποικίσει μέχρι στιγμής την οθόνη: Φλας Γόρντον, Μπακ Ρότζερς, Ντικ Τρέισι, Κάπταιν Μάρβελ, Μπάτμαν, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, Αϊρον Μαν κ.ά.

Τα κόμικς, αντίθετα, δεν... σεβάστηκαν τους σταρ της οθόνης -ακόμα και τους τετράποδους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ραν-ταν-πλαν. Ο «πιο ηλίθιος σκύλος» του Γουέστ βασίστηκε στο θρυλικό Ριν-τιν-τιν, ένα πανέξυπνο λυκόσκυλο που πρωταγωνιστούσε σε κινηματογραφικά σίριαλ του '30.

-------------------------------------------------------------------------
Central photo: Η «Οδύσσεια 2001» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν μια ταινία (από τις πολλές) που έγιναν... ριμέικ στα κόμικς. Σε διασκευή του σχεδιαστή Τζακ Κίρμπι, από την Marvel Comics (1976)

Δεν υπάρχουν σχόλια: