WHBC-GR: Μία αξιοπρεπής κηδεία για τον Έντγκαρ Άλαν Πόε

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μία αξιοπρεπής κηδεία για τον Έντγκαρ Άλαν Πόε

Μία αξιοπρεπή κηδεία 160 χρόνια μετά το θάνατό του, είχε ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Έντγκαρ Άλαν Πόε στη Βαλτιμόρη. Η πόλη όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, "επανόρθωσε" για το "φτωχότατο" αντίο που είχε όταν πέθανε το 1849...

Ο Πόε, ο οποίος πριν από 160 χρόνια είχε βρεθεί σε άσχημη διανοητική κατάσταση έξω από ένα καπηλειό στη Βαλτιμόρη, εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο όπου πέρασε τις τέσσερις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών, από αιτία που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή - αν και υπάρχουν αναφορές ότι ο θάνατός του μπορεί να σχετιζόταν με το αλκοόλ.
Ο εξάδελφός του Νήλσον Πόε, δεν έκανε ποτέ δημόσια ανακοίνωση για το θάνατό του συγγραφέα. Ελάχιστοι άνθρωποι βρέθηκαν στην κηδεία του που έγινε βιαστικά.

Οι New York Times ανέφεραν το θάνατο του, λέγοντας ότι "η είδηση ίσως ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο λίγοι θα θλιβούν από αυτή". Την έγραψε ένας συντάκτης και κριτικός τέχνης, ο οποίος ήταν αρνητικά διακείμενος έναντι του συγγραφέα και καθώς αναδημοσιεύτηκε από αρκετά έντυπα σε όλη τη χώρα, κατέστρεψε τη φήμη του εκλιπόντος για δεκαετίες.

Οι μεταθανάτιες "αδικίες" κατά του Πόε συνεχίστηκαν όταν τρένο εκτροχιάστηκε και κατέστρεψε την πλάκα στο μνήμα του. (nooz.gr)

Ρεπορτάζ του Reuters:

Δεν υπάρχουν σχόλια: